• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sudovi odbacuju žalbe SDA

Ustavni sud BiH odbaciće žalbu SDA o navodnoj mogućoj povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u slučaju smjene ministara SDA.

 Ustavni sudovi odbacuju žalbe SDA Izvor: MONDO

Mostarski dnevnik navodi da će i Ustavni sud Federacije BiH odbaciti žalbe u vezi sa smjenom federalnog ministra Desnice Radivojevića, te čelnika Predstavničkom doma federalnog Parlamenta Denisa Zvizdića i Stanka Primorca.

Žalba SDA u vezi sa smjenom ministara bezbjednosti i odbrane BiH Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića, te zamjenika ministra finansija Fuada Kasumovića je, kako tvrdi "Dnevni list", pravno neutemeljena i biće razmotrena 24. avgusta forme radi.

List navodi da je žalba pisana bez čvrstih dokaza da je nešto "sveto bošnjačko" povrijeđeno pokretanjem procedure smjene Ahmetovića, Ibrahimovića i Kasumovića. U žalbi SDA pretpostavlja da bi se to moglo dogoditi na način da, SNSD i SDS zajedno s nekim drugim političkim strankama, spriječe imenovanje dvojice novih ministara bošnjačke nacionalnosti bez obzira iz koje stranke dolazili.

Kada je riječ zasjedanju Ustavnog suda FBiH, koje je najavljeno za 28. avgust, list navodi da ovaj sud nema kvalitetne protivustavne elemente da srušiti smjene Zvizdića i Primorca.

"Dnevni list" piše da će Ustavni sud FBiH u slučaju Desnice Radovojevića imati prilično jasnu ustavnu situaciju i lagan posao, jer predsjednik FBiH Živko Budimir, po Ustavu, ima ovlaštenja da smijeni svakoga ministra ili uvažiti njegovu ostavku.

"Da li je SDA montirala Radivojeviću ostavku i lažirala njegov potpis, to može jedino da istraži i provjeri policija, a takvim spletkama neće da se bavi Ustavni sud FBiH", navodi list.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda prlamenta BiH Halid Genjac rekao je za sarajevsko "Oslobođenje" da će sudbina ostanka ili odlaska ministara iz SDA, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, biti poznata tek nakon lokalnih izbora, jer domovi parlamenta Bih neće zasjedati tokom jednomjesečne izborne kampanje.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda parlamenta BiH Krstan Simić kaže da će Klub delegata srpskog naroda odlučiti da li će biti išta od nastavka procesa rekontrukcije Savjeta ministara kroz potvrđivanje odluke predsjedavajućeg ili će se čekati sa rješenjem slučaja "Lagumdžija" i RAK.

"U ovom trenutku o tome još nismo raspravljali niti zauzimali bilo kakav stav", rekao je Simić za "Oslobođenje".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE