• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković preuzeo dužnost od Koštunice

Novozabrani premijer Srbije Mirko Cvetković preuzeo dužnost od svog prethodnika Vojislava Koštunice. Održana prva sednica vlade

 Cvetković preuzeo dužnost od Koštunice  Izvor: MONDO

Novoizabrani predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković preuzeo je danas nešto posle podneva dužnost od dosadašnjeg premijera Vojislava Koštunice. Već u 14 sati održana je prva sednica vlade.

Primopredaji dužnosti prisusustvovali su Koštuničin šef kabineta Aleksandar Nikitović i Mirjana Jovašević, koja će biti šef kabinata premijera Cvetkovića. Cvetković i Koštunica nisu dali izjave novinarima, koji su u velikom broju pratili ceremoniju u Vladi Srbije.

Očekuje se da će tokom dana danas ili sutra Cvetković zvanično predati dužnost ministra finansija, na kojoj je bio u prethodnoj vladi, svojoj naslednici Diani Dragutinović.

Na prvoj sednici Vlade Srbije Tamara Stojčević postavljena je za generalnog sekretara vlade. Vlada je razrešila dužnosti 44 državna sekretara u ministarstvima, saopšteno je nakon prve sednice novog kabineta.

Dužnost generalnog sekretara vlade u prethodnom mandatu obavljao je Dejan Mihajlov.

Vlada je, takođe, odlučila da povuče iz skupštinske procedure predloge zakona i drugih akata koji su dostavljeni Skupštini Srbije pre izbora nove vlade. Odlučeno je da će vlada, kao i do sada, zasedati četvrtkom.

I većina ministara nove Vlade Srbije tokom dana preuzeće dužnosti od svojih prethodnika.

Prvi su to učinili Predrag Bubalo i Slobodan Milosavljević. Bivši ministar trgovine i usluga Bubalo izjavio je da je više nego zadovoljan rezulatatima koje je ministarstvo postiglo dok je on bio na njegovom čelu, imajući u vidu kratkoću mandata, i poželeo novom ministru da nastavi tamo gde je on stao.

Bubalo je posle primopredaje dužnosti Slobodanu Milosavljeviću, za koju je rekao da je bila više nego korektna, kazao da su u prethodnom periodu bile velike zakonodavne aktivnosti u tom ministarstvu i da je pripremljen zakon o trgovini koji se dugo čekao.

Novi ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić preuzeo je dužnost od dosadašnjeg ministra policije Dragana Jočića, saopštila je informativna služba tog ministarstva.

Dačić, koji je i prvi potpredsednik i zamenik premijera Srbije, rekao je da je jedan od najvažnijih ciljeva Vlade nastavak i pooštravanje borbe protiv kriminala i korupcije, kao i zaštita imovine i sigurnosti svih građana.

On se zahvalio Jočiću na rezultatima postignutim u borbi protiv kriminala i korupcije i poželeo mu uspešan oporavak. Dragan Jočić upoznao je Dačića sa aktivnostima Ministarstva u periodu od 2004. do danas, navodi se u saopštenju. Jočić je teško povređen u udesu koji se dogodio na auto putu Beograd-Niš 25. januara i nalazi se na lečenju.

U 17 časova članove nove vlade u predsedništvu Srbije primiće predsednik Republike Boris Tadić.

Narodna skupština Srbije sinoć je izabrala Vladu na čijem je čelu Mirko Cvetković. Za izbor vlade glasalo je 127 poslanika liste Za evropsku Srbiju, koalicije SPS-PUPS-JS, Bošnjačke liste za evropski Sandžak i Madjarske koalicije.

Vlada ima 27 članova, od kojih DS ima premijera i još 12 mesta, G17 plus šest, SPS četiri, a PUPS, Sandžačka demokratska partija, Srpski pokret obnove i Stranka demokratske akcije Sandžaka po jednog.

U Cvetkovićevom kabinetu su prvi potpredsednik, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić (SPS), potpredsednik i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Djelić (DS), potpredsednik i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mladjan Dinkić (G17 plus) i potpredsednik Jovan Krkobabić (PUPS).

U vladi su i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić (DS), ministar odbrane Dragan Šutanovac (DS), ministarka finansija Diana Dragutinović (DS), ministarka pravde Snežana Malović (DS), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin (DS), ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić (SPS), ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić (SPS), ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković (DS) i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević (DS).

U vladi su i ministar prosvete Žarko Obradović (SPS), ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković (G 17 plus), ministar zdravlja Tomica Milosavljević (G 17 plus), ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić (G 17 plus), ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić (SDP), ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić (DS) i ministar za kulturu Nebojša Bradić (G 17 plus).

Ministarka za Nacionalni investicioni plan je Verica Kalanović (G 17 plus), ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović (DS), ministar vera Bogoljub Šijaković (DS), ministar za dijasporu Srdjan Srećković (SPO), ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić (DS) i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin (SDA Sandžaka).

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE