• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štampa: DS i SPS se dogovorili oko Beograda

Predstavnici liste "Za evropsku Srbiju" i SPS-a su dogovorili formiranje vlasti u Beogradu, a pregovaraju sa LDP-om, piše beogradska štampa.

 Štampa: DS i SPS se dogovorili oko Beograda   Izvor: MONDO

"Večernje novosti" pišu da zvanični pregovori DS i SPS oko formiranja vlasti u Beogradu još nisu počeli, ali da bi to trebalo da se dogodi kada te dve stranke potpišu deklaraciju o pomirenju, što bi trebalo da bude najverovatnije u četvrtak.

Prema tom scenariju, koalicioni sporazum o formiranju vlasti u prestonici trebalo bi da se sastavi najkasnije do kraja vikenda, piše list i dodaje da je manjinskoj vlasti DS i SPS u prestonici neophodna podrška odbornika LDP koji insistiraju na izboru kadrova.

Predstavnici radikala, socijalista i koalicije DSS-NS potpisali su posle opštih izbora 11. maja koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Beogradu, a vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić je zakazao konstitutivnu sednicu Skupštine Beogradaza ponedeljak, 14. jul.

"Blic" takodje piše da su se DS i SPS dogovorile o formiranju gradske vlasti i da trenutno razmatraju dva scenarija, od kojih jedan predvidja uvodjenje prinudne uprave u trajanju od šest meseci.

"Prvi scenario podrazumeva da DS i SPS svoj dogovor realizuju već 14. jula tako što će na sednici Skupštine grada biti izabran Dragan Đilas za gradonačelnika. Medjutim, to može dovesti do problema u SPS jer, kako je to Dačić predstavio demokratama, dobar deo Gradskog odbora te stranke nije za koaliciju sa DS", tvrdi za "Blic" izvor blizak pregovaračima iz DS i SPS.

Druga, radikalnija varijanta je, kako piše list, uvodjenje prinudne uprave u Beogradu koja može da traje najduže šest meseci i raspisivanje vanrednih izbora za Skupštinu Beograda, a "u tom slučaju prinudnu upravu do izbora činile bi stranke koje su formirale Vladu Srbije".

"Blic" prenosi da kada je reč o podeli moći u prestonici, DS i G17 plus su se dogovorili da resore koji podele 80 prema 20.

List piše da DS trenutno pregovara sa LDP o učešću u gradskoj vlasti i da LDP, koji je ranije tvrdio da će pružati samo podršku manjinskoj gradskoj vlasti, sada želi da učestvuje u rukovodjenju prestonicom, ali traži da na mesta koja dobije postavi nestranačke ličnosti.

"Glas" ocenjuje da je lider socijalista Ivica Dačić izjavom da nije bilo dijaloga o koalicijama na lokalu ali da će se "verovatno i o tome razgovarati" po prvi put najavio mogućnost da SPS odustane od potpisanog koalicionog sporazuma o podeli vlasti u Beogradu. Taj dnevnik prenosi izjavu potpredsednika SPS-a Branka Ružića da "ako je predsednik stranke to zvanično rekao onda je to jedino validno".

"Politika" piše da socijalisti ni četiri dana pre održavanja konstitutivne sednice Skupštine Beograda nisu saopštili da li će ispoštovati dogovor sa SRS i DSS-NS, ali da im je u svakoj varijanti zagarantovano mesto predsednika gradske skupštine. Pozivajući se na nezvanične informacije, list piše da je dogovor izmedju demokrata i socijalista o formiranju vlasti u Beogradu već postignut i da se čeka na odluku LDP-a bez čije pomoći ta koalicija ne bi imala većinu u gradskom parlamentu.

"Politika" takodje prenosi, pozivajući se na izvor iz liste "Za evropski Beograd", da se razmatra mogućnost uvodjenja privremenih mera u Beograd.

Prema zakonu, Vlada Srbije može uvesti privremene mere u grad ukoliko se u roku od dva meseca od objavljivanja izbornih rezultata ne konstituiše gradska skupština ili ukoliko se u roku od tri meseca ne izaberu izvršni organi.

Zakonski rok za konstituisanje Skupštine Beograda ističe 22. jula pa se, kako piše list, može pretpostaviti da bi odlaganje konstitutivne sednice moglo biti razlog za uvodjenje privremenih mera.
Skupština Beograda ima 110 odbornika. Koalicija DS-G17 plus ima 45 osvojenih mandata, SRS 40, D SS-NS 12, LDP sedam i SPS-PUPS-JS šest odbornika.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE