• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "Mrkonjić Grad" i dalje na početku

U slučaju "Mrkonjić Grad" riječ je o učešću vojske druge države u ratu u BiH, a u ovom slučaju sve još stoji na početku, rekao Velimirović

 Slučaj "Mrkonjić Grad" i dalje na početku Izvor: MONDO

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović izjavio je da se u slučaju ratnih zločina Hrvatske vojske na području Mrkonjić Grada nije odmaklo dalje od početka.

"Mrkonjić Grad je komplikovaniji slučaj nego ostali zato što je tu riječ o učešću Hrvatske vojske, dakle vojske druge države. U ovom slučaju još sve stoji na početku", rekao je Velimirović.

On je za sinoć Alternativnu televiziju izjavio da su sada aktuelna samo dva "simbolična suđenja" u Hrvatskoj za događaje u BiH - slučaj Mlinište koji se odnosi na ubistvo pukovnika Vojske Republike Srpske Radoslava Lakića i jedan slučaj za ubistvo nepoznatog lica u nepoznatom selu u Mrkonjić Gradu.

"Katastrofa šta se radi. Praktično, samo se zamagljuje situacija", rekao je Velimirović.

On je podsjetio da je od 2003. godine, kada je stupio na snagu Krivični zakon BiH, sve koncentrisano na Tužilaštvo BiH, gdje su na ocjenu otišli svi materijali koji su bili u ladicama okružnih i kantonalnih tužilaštava.

"Kada su se hiljade predmeta slile u Tužilaštvo BiH, to je postalo mjesto gdje se sve blokiralo i gdje je trebalo napraviti reda, odnosno odabrati najsloženije predmete, a manje složene dati na niže nivoe", rekao je Velimirović.

On je naglasio da su vlasti Republike Srpske uradile svoj posao na istraživanju i dokumentovanju ratnih zločina i to dostavile nadležnim pravosudnim organima, pa i sada kada dođu do nekog novog dokaza to dostave Tužilaštvu BiH, gdje dokaze "samo gomilaju". 

Velimirović je istakao da su entitetska tužilaštva "hendikepirana" jer imaju svoju mjesnu nadležnost, odnosno sude tamo gdje im je sjedište.

"Okružno tužilaštvo Banjaluka ne može da digne optužnicu za Sanski Most, Ključ, Bihać, kao što je to moglo nekada. Da bi se izbjeglo međuentitetsko prepucavanje `ko, kako i zašto?` riješeno je da to radi Tužilaštvo BiH", podsjetio je Velimirović.

On je ocijenio da je problem sada prešao iz sfere prava i pravde u politiku - ko će, kako i zašto suditi za ono što se dogodilo.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE