• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sljedeći vikend snijeg

Meteorolozi za sljedeći vikend predviđaju snježne padavine, a temperatura bi mogla da bude niža za više od 10 stepeni.

 Sljedeći vikend snijeg Izvor: MONDO

U Republici Srpskoj danas i sutra biće neobično toplo za ovo doba godine, sa maksimalnom temperaturom do 20 stepeni Celzijusovih, dok će u petak doći do zahlađenja sa pojavom snijega, rekla je Srni dežurni sinoptičar Hidrometeorološkog zavoda Srpske Milica Đorđević.

Ona je objasnila da je neobično toplo vrijeme za ovo doba godine uzrokovao jugozapadni vjetar koji je donio vruć vazduh sa Sredozemlja i porast temperature i do 19 stepeni Celzijusovih.

"U Bijeljini i Banjaluci zabilježeno je 18 stepeni Celzijuosvih, a temperatura će još porasti. Danas se maksimalno očekuje 19 stepeni Celzijusovih. Nešto svježije je samo u višim krajevima i po kotlinama na istoku", navela je Đorđevićeva.

Ona je istakla da se toplo vrijeme očekuje i sutra, sa slabijom kišom na zapadu i dnevnim temperaturama od 12 do 18, a u Banjaluci i do 20 stepeni Celzijusovih.

"U srijedu i četvrtak nas očekuje toplo vrijeme, ali vjetrovito. U Hercegovini i na zapadu Krajine biće pljuskova sa grmljavinom i nešto obilnijih padavina", izjavila je Đorđevićeva.

Ona je istakla da će do promjene vremena doći u petak, posljednjeg dana novembra, kada će hladniji vazduh donijeti oblačno vrijeme sa kišom, a tokom popodneva na sjeverozapadu i u višim pređelima sa snijegom.

"Posljednjeg dana novembra dnevna temperatura kretaće se od pet do 10 stepeni Celzijusovih. Vikend će biti dosta svježiji, sa povremenom kišom, susnježicom, a ponegđe i slabim snijegom", navela je Đorđevićeva.

Ona je dodala da će početak naredne sedmice biti suv, ali hladan, sa jačim mrazom, a u planinama sa temperaturom i do minus 10 stepeni Celzijusovih.

U Dalmaciji je danas pretežno sunčano, i za ovo doba godine i nadprosječno toplo vrijeme, a u unutrašnjosti će ove sedmice jutra biti mjestimično  maglovita, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, te u gorskoj Hrvatskoj mjestimično će biti slabe kiše.

Na kopnu je jutros bilo između pet i 12 stepeni Celzijusovih, na Jadranu i do 16, koliko je izmjereno na Mljetu. Očekuje se da će dnevna temperatura biti do 18 stepeni.

U srijedu će biti još više oblaka, mjestimično će padati kiša, a na Jadranu će biti pljuskova praćenih grmljavinom, a u četvrtak se očekuje temperatura  i do 17 stepeni - piše meteo-inFo.

U noći na petak temperatura će osjetno pasti, a u gorju bi mogao pasti i snijeg. U subotu su  u većem dijelu zemlje moguće nove snježne padavine, pa bi se tako, osim Gorskog Kotara, trebali "zabijeliti" i gradovi u centralnoj i istočnoj Hrvatskoj. Temperatura u kopnenoj Hrvatskoj dodatno će pasti.

U nedjelju se očekuje postepeni  prekid padavina, ali i dalji pad temperature. Jutra će u cijeloj zemlji biti vrlo hladna, a temperatura će se kretati većinom oko nule.

I u Srbiji se naredni vikend očekuju snježne padavine

Metereolog Branko Sparavalo za MONDO kaže da će se toplo vreme za ovo doba godine zadržati i narednih dana i da će u četvrtak i petak temperature dostizati i 20. podeok, ali da za vikend stiže hladni talas u Zapadnu Evropu i Balkan.


"Temperature će drastično pasti i kretaće se oko nultog podeoka. U noći izmeđi subote i nedelje očekuju se snežne padavine, na severu i zapadu Srbije, dok će na jugu sneg padati u utorak", kaže Sparavalo iz "Meteosa".

Sparavalo kaže da je prema dugoročnoj prognozi pred nama blaga zima.

"U decembru će prosečne temperature biti oko jedan i po do dva stepena, dok će u januaru biti za samo stepen, dva niža, a u februaru iznad proseka – do trećeg stepena Celzijusove skale", navodi ovaj metereolog i ističe da, ipak, ne treba da se oslanjamo na te dugoročne prognoze jer su one razlikuju.

"Prognoze su vrlo šarenolike. U metereološkom centru u Moskvi predviđaju hladnu zimu, u nekoliko svetskih centara prognoziraju blagu zimu, dok u pojedinim kažu da će se temperature kretati oko proseka. Pa uzmimo to sa rezervom", ističe Sparavalo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE