• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saslušanja zbog izbornog inžinjeringa

Aktivisti Inicijative "Glasajmo za Srebrenicu" Emir Suljagić i Zekerijah Hadžić danas su dali izjave u srebreničkoj Policijskoj stanici.

 Saslušanja zbog izbornog inžinjeringa Izvor: MONDO

Ovo nezvanično saznaje Srna.

Saslušanja se obavljaju zbog toga što se više od 500 Bošnjaka koji su ljetos prijavili boravište u Srebrenici nakon izbora odjavilo iz ove sredine, a na osnovu zaključka Apelacionog vijeća Suda BiH potrebno je utvrditi šta je bio cilj njihovog privremenog prijavljivanja u ovoj opštini.

Ispituje se i da li je to bio izborni inženjering, kako je navedeno u žalbi SNSD-a i "Koalicije za Republiku Srpsku", koja je 7. novembra upućena Sudu BiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH naložilo je Centralnoj izbornoj komisiji BiH da ispita navode o predizbornim i izbornim malverzacijama u Srebrenici iznesene na sedam stranica te žalbe.

Potrebno je utvrditi da li je bilo izbornog inženjeringa, kršenja pravila Izbornog zakona BiH i koliko je to uticalo na izborni rezultat koji još CIK nije potvrdio.

Suljagić je u Srebrenici, gdje ne živi, aktivan od kraja maja, kada je počelo masovno prijavljivanje mjesta boravka Bošnjaka.

Tada je u prostorijama nevladine organizacije "Drina" počela sa radom kancelarija za prihvat Bošnjaka kojima je pružana pomoć u pribavljanju dokumentacije za prijavljivanje mjesta boravišta i registraciju za izbore u ovoj opštini.

U taj posao bili su uključeni pravnik-pripravnik Zekerijah Hadžić i drugi pripravnici koji su primljeni da stiču praksu i polože pripravnički ispit u opštini Srebrenica, a na račun Fonda za zapošljavanje Republike Srpske.

Hadžić je u to vrijeme u nekoliko navrata dao izjave Srni da ta kancelarija pruža usluge ljudima da prijave mjesto boravišta u ovoj opštini i da im obezbjeđuje troškove dolaska u Srebrenicu.

Bilo je nezvaničnih saznanja da se na pojedinim adresama prijavilo više desetina osoba, a provjerom na licu mjesta utvrđivano je da se na nekim od tih adresa nalaze porušene kuće i ruševine obrasle u šiblje kojima godinama niko nije prilazio.

Tim objektima nije bezbjedno ni prići zbog zaostalih eksplozivnih sredstava i opasnosti od njihovog daljeg urušavanja, te ostruge, loze i šiblja koji onemogućavaju prilaz.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE