• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro tender za zatvor u Istočnom Sarajevu

Za izgradnju državnog zatvora u Istočnom Sarajevu za 15-ak dana trebalo bi da bude raspisan tender za izvođača radova za realizacija projekta.

 Uskoro tender za zatvor u Istočnom Sarajevu Izvor: MONDO

Projekat je za proteklih šest godina na netransparentan način "progutao" milione maraka. Vrijednost državnog zatvora procijenjena je na 80 miliona KM. U pozadini njegove gradnje godinama se odigrava pravi triler u kojem kreditori iz Evropske razvojne banke (CEB) strahovito pritišću BiH, pri čemu su troškovi gradnje sa početnih 30 miliona, pod sumnjivim okolnostima, porasli za dodatnih 50 miliona, pišu "Nezavisne novine".

Bivši direktor Jedinice za implementaciju tog projekta Jugoslav Jovičić je u dopisima, upućenim ministru pravde BiH Bariši Čolaku, sredinom prošle godine upozorio na niz nejasnoća i malverzacija.

On je naveo činjenicu da predstavnik CEB-a i dalje uporno angažuje projektanta koji je već napravio ogromne propuste, ali kojeg neće isplatiti međunarodni kreditori ili donatori već BiH iz svog budžeta.

Jovičić tvrdi da će takvi stavovi i prijedlozi CEB-a znatno povećati troškove i onemogućiti konkurentnost domaćih i stranih firmi.

Sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić, koji je na čelu Upravnog odbora za realizaciju gradnje zatvora, kaže da ne zna da li je za sve ove godine bilo "nekih muljaža i pranja para", te poručio da UO nikada neće pristati na bilo kakve nezakonitosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE