• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karitas se izvinio zbog Gotovinine slike

Bečki "Karitas" ogradio se od incidenta u kojem je u Brčkom u službenom automobilu te organizacije bila nalijepljena slika Ante Gotovine.

 Karitas se izvinio zbog Gotovinine slike Izvor: MONDO

Organizacija se izvinila građanima distrikta zbog pretrpljenih neugodnosti.

O ovom incidentu "Karitas" je prije dva dana uputio izjavu državnom tužilaštvu Austrije da bi utvrdili da li ima elemenata krivičnog djela.

Portparol bečkog "Karitasa" Klaus Šverter rekao je Srni da je suprug saradnice "Karitasa" zloupotrijebio službeni automobil supruge, jer je bez njenog i znanja uprave postavio sliku Gotovine i kartu NDH (1941-1945.), odvezao se u Brčko i parkirao ga u centru grada.

U odgovoru Srni se ističe da je riječ o veoma neugodnoj situaciji za "Karitas" koji se želi "jasno ograditi od sadržaja takve poruke".

"Znak `Karitasa` ovdje je jasno bio zloupotrijebljen i stoga smo odmah pismeno upozorili našu saradnicu. Veoma nam je žao da smo kao `Karitas` bez naše dozvole bili iskorišteni i iskreno molimo oprost za sve neugodnosti ili lične uvrede koje je donio ovaj slučaj", navodi se u pismu proslijeđenom Srni.



Iz "Karitasa" ističu da su ovaj incident iskoristili kao povod da se detaljnije reguliše korištenje službenih vozila.

"Poučeni ovim iskustvom odlučili smo da jasno navedemo da su sve privatne reklame, političke poruke i/ili plakate i dodatni natpisi nedopušteni i striktno zabranjeni u službenim vozilima Karitasa", navodi se u odgovoru.

U centru Brčkog 22. novembra na unutrašnjoj strani vjetrobranskog stakla parkiranog automobila austrijskog "Karitasa" bila je postavljena slika hrvatskog generala Ante Gotovine, a na bočnom staklu karta NDH, sa hrvatskom trobojkom i šahovnicom preko nje.

Pojedini građani, koje je ovaj prizor uznemirio, tvrde da su slučaj prijavili policiji, ali da su, od pozornika dobili odgovor da to nikoga ne vrijeđa, te da ne može intervenisati.

Nepoznati vozač spornog "Karitasovog" automobila, bečkih registarskih tablica, pokušao je otjerati okupljene građane, ali kada u tome nije uspio, udaljio se "pežoom" u nepoznatom pravcu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE