• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Uskoro smjena ministara?

Federalni premijer Nermin Nikšić uputiće narednih dana predsjedniku FBiH Živku Budimiru prijedlog za razrješenje pojedinih ministara.

 FBiH: Uskoro smjena ministara? Izvor: MONDO

Federalni premijer Nermin Nikšić uputiće narednih dana predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru prijedlog za razrješenje najmanje po jednog ministra iz Narodne stranke "Radom za boljitak" i Hrvatske stranke prava, kao i dva ministra iz SDA, rekao je danas Srni šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović. "Riječ je o ministrima koji su u proteklih nekoliko sjednica blokirali rad federalne Vlade i koji su premijera Nikšića ucjenjivali u procesu usvajanja budžeta FBiH", precizirao je Selimović.

On je izrazio očekivanje da će Budimir prihvatiti Nikšićev zahtjev i da će uskoro biti rekonstruisana federalna Vlada, što podrazumijeva "ulazak" ministara iz HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i Saveza za bolju budućnost BiH u tu vladu.

Prema njegovim riječima, ovaj zahtjev bio bi upućen i ranije, ali se čekalo da se predsjednik FBiH vrati sa službenog puta iz SAD.

Govoreći o principima funkcionisanja "nove" Vlade FBiH, Selimović je podsjetio na Sporazum stranaka nove parlamentarne većine kojim je definisano da pozicije ministara iz SDA, HSP-a i Narodne stranke "Radom za boljitak" treba da pripadnu kandidatima iz oba HDZ-a i SBB BiH.

"Ovaj sporazum je već profunkcionisao u oba doma Parlamenta FBiH, potrebno je da još počne njegova primjena i u federalnoj Vladi, a sasvim je jasno da ministri koji su opstruisali rad Vlade, nemaju podršku skupštinske većine", naglasio je Selimović.

Tačan termin upućivanja Nikšićevog prijedloga Budimiru, Srna nije mogla da sazna, jer se federalni premijer tek večeras vraća sa službenog putovanja, ali je sasvim izvjesno da će se to dogoditi već sutra ili u utorak, 11. decembra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE