• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odžak: Pomen za 752 žrtve

U crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Donjoj Dubici, opština Odžak u FBiH, jutros je služen parastos za 752 poginula Srbina.

 Odžak: Pomen za 752 žrtve Izvor: MONDO

Pomen žrtvama ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu, od kojih su 332 bila djeca mlađa od 15 godina, iz Donje Dubice, Trnjaka i Struka služili su šamački sveštenici Jovo Lakić i Miodrag Stevanović.

Osim mještana, parastosu su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Šamac Predrag Marinković, zamjenik načelnika opštine Milan Nikolić i šef opštinskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Krsta Bajkanović, koji su položili vijenac na spomenik žrtvama u Drugom svjetskom ratu.

Marinković je rekao je da opština Šamac nastoji da pomogne mještanima ovih naselja u FBiH, napominjući da je pokrenuta inicijativa za obnovu spomenika žrtvama u Drugom svjetskom ratu.

On je dodao da su sredstva za ovaj projekat obezbijedili Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i opština Šamac, te da je opštini Odžak upućena inicijativa da se uključi u projekat.

U Donju Dubicu vratilo se 35 domaćinstava, uglavnom starijih lica. Prije proteklog rata u tom naselju živjelo je više od 200 domaćinstava.

Ovaj kraj zadesila je teška sudbina i 1992. godine kada su hram i kuće potpuno spaljeni, a srpsko stanovništvo protjerano sa svojih ognjišta i zatvarano u logorima. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE