• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mun: Reforma FBiH do narednih izbora

Američki ambasador u BiH Patrik Mun rekao je danas u Bijeljini da bi promjene Ustava FBiH mogle biti usvojene prije izbora 2014. godine.

 Mun: Reforma FBiH do narednih izbora Izvor: MONDO

"Postoji širok konsenzus oko toga da je Ustav FBiH stvorio neke institucije koje postoje na više nivoa, da su te institucije vlasti preskupe i da se prema tom Ustavu ne zadovoljavaju na najbolji način potrebe svih građana", rekao je Mun novinarima.

Prema njegovim riječima, SAD u saradnji sa nekoliko međunarodnih partnera radi na principu "od baze naviše" prijedlog za neophodne reforme FBiH.

"Naša su očekivanja da organizovanjem jednog sastanka stručnjaka, akademika, akademskih građana i nevladinih organizacija možemo doći do nekih prijedloga konačnih rješenja o ovom pitanju, što bi, nadamo se, na kraju mogle podržati političke stranke", pojasnio je Mun.

Komentarišući situaciju u BiH, američki ambasador je rekao da je pozitivno što u Savjetu ministara BiH više nema upražnjenih mjesta i da se sada očekuje intenzivan rad na više projekata, kako bi BiH napredovala ka EU.

Mun je ponovio da je razočaravajuće što lideri političkih stranaka na sastanku u Mostaru nisu riješili problem provođenja odluke "Sejdić i Finci" i pitanje vojne imovine, što su, kako je rekao, dva velika i jako važna pitanja.

"Pozivam političare da nađu put naprijed u interesu građana BiH", rekao je Mun.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE