• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mioković o istragama granatiranja

U nastavaku suđenja Ratku Mladiću u Haškom tribunalu okončano svjedočenje policajca iz Sarajeva Dragana Miokovića.

 Mioković o istragama granatiranja Izvor: MONDO

U nastavaku suđenja nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, danas je u Haškom tribunalu okončano svjedočenje policajca iz Sarajeva Dragana Miokovića koji je u glavnom iskazu govorio o granatiranju Livanjske ulice i otvaranju snajperske vatre na tramvaje u blizini hotela "Holidej in".
Mioković je, kao inspektor u Centru službi bezbjednosti u Sarajevu, od decembra 1993. do kraja 1995. godine radio na istragama više od stotinu slučajeva dejstvovanja snajpera i granatiranja.

On je iskaz dao pod svojim imenom, a kao zaštitna mjera mu je odobreno iskrivljenje lika.

Svjedok je rekao da je 8. novembra 1994. godine vršio uviđaj u Livanjskoj ulici nakon pada prve granate. Nakon što je napustio lice mjesta, oko 17.30 pala je druga granata, od koje je, prema njegovim riječima, smrtno stradalo dvoje djece.

Mioković je precizirao da je ekipa izašla na lice mjesta sutradan, kako bi ponovili uviđaj povodom pada prve granate, jer je to tražio Unprofor, i kako bi izvršili uviđaj povodom pada druge granate.
Svjedok je objasnio da je u to vrijeme bila redovna praksa da na mjesto incidenta najprije dođu posmatrači Unprofora i da nadgledaju uviđaj.

„S obzirom na njihovu bolju mobilnost, često se dešavalo da posmatrači dođu na lice mjesta prije nas i bilo je i situacija da promijene lice mjesta, što je nama pravilo probleme. Po odlasku dvojice posmatrača, došli su pripadnici francuskog bataljona Unprofora, oni nisu bili posmatrači. Njihov komandant mi je, posredstvom prevodioca, rekao da će oni raditi uviđaj i da će njihovi eksperti raditi sa nama. Čekali smo da dođu, ali se oni nisu pojavili“, ispričao je svjedok.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović ocijenio je da pominjanje različitih doba dana u različitim izjavama o ovim incidentima znači da Mioković „ne može da svjedoči pouzdano“. Svjedok je rekao da su precizna vremena ubilježena u depešama CSB-a, a i predsjedavajući sudija Alfons Ori je ukazao da nema potrebe da se na tim pitanjima insistira, jer je „jasno da je bilo kasno popodne“.

Svjedok je rekao da su istragu 9. novembra, obavili i Francuzi i sarajevski CSB i da su na kraju uporedili rezultate.

Prema Miokovićevim riječima, „tehička dilema“ u vezi sa francuskom istragom, u kojoj je zaključeno da je granata ispaljena sa položaja koje je držala tzv. Armija BiH, „rasvijetljena je kada im je skrenuta pažnja da finske tablice koje su oni koristili nisu relevantne“.

Kada su uzete tablice koje je lokalna policija koristila za sve vrijeme sukoba, pokazalo se da su granate ispaljene „istočno od srpskih položaja na Borijama“, rekao je svjedok.

Glavni pretres se nastavlja sutra, kada će tužilaštvo izvesti novog, zaštićenog svjedoka.

Zastupnik odbrane Dejan Ivetić obavijestio je vijeće da general Mladić ulaže protest zbog davanja zaštitnih mjera svjedoku, ali je stav sudija bio da su „one postojale u u drugim predmetima“ i da ih „ne mogu mijenjati“.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE