• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budimiru upućen prijedlog za smjenu ministara

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić informisao predsjednika FBiH Živka Budimira da mu je uputio prijedlog za smjenu pojedinih ministara.

 Budimiru upućen prijedlog za smjenu ministara Izvor: MONDO

"U toku dana predsjednik Federacije dobiće zvaničan akt sa prijedlogom za smjenu ministara u Vladi Federacije BiH", izjavio je Nikšić novinarima nakon sastanka sa Budimirom.
Prijedlozi za smjenu odnose se na ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića, ministra finansija Antu Krajinu, ministra raseljenih lica i izbjeglica Adila Osmanovića, ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja, ministra kulture i sporta Salmira Kaplana, ministra razvoja, preduzetništva i obrta Sanjina Halimovića, ministra trgovine Milorada Bahilja i ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera.

Ministri iz ovih stranaka su u dva navrata, napuštajući sjednice, blokirali rad federalne Vlade, zbog čega je premijer Nikšić najavio da će preduzeti ovakvu mjeru.

"S obzirom da je to ekspresno uradio u slučaju kovertirane ostavke federalnog ministra prostornog uređenja, Desnice Radivojevića, ne vidim nijedan razlog za odugovlačenje u ovom slučaju", istakao je Nikšić.

Na taj način, dodao je Nikšić, biće otvorena vrata rekonstrukciji Vlade FBiH, u skladu sa sastavom nove parlamentarne većine u FBiH, koja se potvrdila prilikom usvajanja budžeta FBiH za 2013. godinu u federalnom Parlamentu.

"Osim očiglednog nedostatka političkog kapaciteta, u smislu podrške u Parlamentu FBiH, razlozi za smjenu ovih osam ministara su njihovo svjesno blokiranje rada Vlade FBiH“, naglasio je Nikšić.

Prema njegovim riječima, to su učinili na najosjetljivijem mogućem pitanju, pitanju budžeta, i to dva puta zaredom.

"Tim potezom jasno su stavili do znanja da su im interesi stranačkih centrala ispred interesa građana. Ističem da mi nije bilo lako donijeti ovu odluku. Međutim, nisam imao izbora“, izjavio je Nikšić.

Nikšić je dodao da neće tolerisati blokade rada Vlade zbog bilo čega i od strane bilo koga, a pogotovo na tako bitnom pitanju kakvo je budžet, saopštenoj iz federalne Vlade.

On je naveo da je svim ovim ministrima ostavio dovoljno vremena da razmisle o svemu što se desilo, te da eventualno sami donesu odluku o napuštanju Vlade.

„Nažalost, to se nije desilo. Svima im, ipak, zahvaljujem na korektnoj saradnji u proteklom 21 mjeseci i ovim ne želim pobrisati sve dobre stvari koje će bez sumnje ostati iza većine njih i na kojim će njihovi nasljednici moći nastaviti raditi, nadam se mnogo odgovornije“, zaključio je Nikšić.

U skladu sa Ustavom FBiH, predsjednik FBiH smjenjuje ministre na prijedlog premijera i radi se o imperativnoj odredbi, dodaje se u saopštenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE