• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikati i Vlada RS bez dogovora - štrajk!

Sindikati i Vlada RS nisu uspjeli postići dogovor o platama na današnjem sastanku, sindikalci najavili nove proteste i generalni štrajk.

 Sindikati i Vlada RS bez dogovora - štrajk! Izvor: MONDO

Predstavnici Saveza sindikata i svih granskih sindikata RS održali su danas sastanak sa premijerom RS Aleksandrom Džombićem i ministrom prosvjete Antonom Kasipovićem u vezi sa platama budžetskih korisnika ali nisu uspjeli postići dogovor.

Ni predstavnici sindikata ni predstavnici Vlade nisu prihvatili prijedloge druge strane pa je sastanak završen bezuspješno, a poslije njega predstavnici sindikata najavili su nove proteste i druge oblike borbe, pa čak i generalni štrajk.

Sindikati su zahtjevali povećanje najniže cijene rada sa 100 na 110 KM kako bi se nivelisalo smanjenje plata budžetskim korisnicima za deset odsto, te da se iznesu rezultati rada Antikoruptivnog tima kako bi se vidjelo šta se do sada uradilo po tom pitanju, a njihov zahtjev nije prihvaćen.

"Premijer je ponudio da sljedećih šest mjeseci ostanu plate kakve jesu, a da nakon šest mjeseci razgovaramo o promjeni plata. Naš zahtjev je da nam se u prvih šest mjeseci ne smanjuju plate, a da se, u međuvremenu, razgovara o svim modalitetima kako naći sredstva i o daljim mogućnostima", rekao je predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović.

On je istakao da ukoliko ne budu ispunjeni uslovi za povećanje najniže cijene rada na 110 KM i iznošenja rezultata rada Antikoruptivnog tima, nije isključena ni mogućnost štrajka.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac rekao je da je Vlada Srpske u obavezi da svake godine, prije usvajanja budžeta, sa sindikatima utvrdi cijenu rada za narednu godinu.

"Pošto je Vlada išla sa prijedlogom zakona sa umanjenjem koeficijenata od deset odsto, mi smo tražili da se cijena rada poveća za 10 KM kako bi bilo anulirano smanjenje plata od deset odsto“, istakao je Vrhovac.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Stevan upozorio je da se neusvajanjem zahtjeva sindikata može desiti "nezavršetak polugodišta".

Predsjednik Vlade RS rekao je danas da ne postoji mogućnost da Vlada promijeni stavove u vezi sa umanjenjem plata budžetskim korisnicima od 10 odsto, jer je Narodna skupština usvojila i Ekonomsku politiku i Budžet za narednu godinu.

Džombić je rekao da je Vlada tražila razumijevanje sindikalnih organizacija potrebom da se uštede sredstva i na materijalnim troškovima, ali i na platama budžetskih korisnika, kako bi se kreirali programi za socijalno najugroženije kategorije stanovništva.

“Tražili smo od njih razumijevanje i očekujem da će ga biti, jer ovakav Budžet i Ekonomska politika garantuju zadržavanje socijalne i fiskalne stabilnosti”, rekao je Džombić.

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Srpske Duško Jandrić rekao je da će sutra predstavnici granskih sindikata napisati operativni plan koji će podrazumijevati sve vidove sindikalne borbe, proteste, štrajkove, pa i generalni štrajk kada za to dođe vrijeme.

(Agencije/MONDO, foto: posljednji protest sindikata u Banjaluci)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE