• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Tužioci su izvan javne odgovornosti

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao da su tužioci u BiH izvan javne odgovornosti, što bi trebalo da bude promijenjeno.

 Dodik: Tužioci su izvan javne odgovornosti Izvor: MONDO

"Tužioci predstavljaju državu, svugdje u EU zakonodavne vlasti ih biraju u značajnoj mjeri. Ovdje kod nas oni su izvan javne odgovornosti, a bilo bi logično da odgovaraju javnosti", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske istakao je za sarajevsku TV1 da za Srpsku u okviru dogovora o vojnoj imovini prihvatljivo da se perspektivne vojne lokacije daju na korištenje Oružanim snagama BiH dok su im potrebne za obavljanje svih aktivnosti, nakon čega bi bila ostavljena mogućnost da budu vraćene entitetima.

Dodik je naglasio da je za Republiku Srpsku prihvatljivo isključivo to da se vojna imovina rješava u paketu sa tzv. državnom imovinom.

Govoreći o putu ka EU, Dodik je naveo da želi ubrzaniji proces integracija, ali da problemi koji izazivaju zastoj nisu u Republici Srpskoj, već u Uniji.

On kaže da stranke iz Federacije BiH traže više od provođenja odluke "Sejdić-Finci", kada je riječ o promjeni načina izbora i ovlaštenja članova Predsjedništva BiH.

"Zašto model koji bude dogovoren u Federaciji,mora da bude i kod nas u Republici Srpskoj?“, upitao je Dodik, dodajući da Srpska ne želi da utiče na dogovor o provođenju odluke u FBiH.

Govoreći o uticaju OHR-a na političko stanje u BiH, Dodik je naglasio da je dugotrajno prisustvo visokog predstavnika stvorilo „podaničke političke strukture“ koje se u pogledu odgovornosti ponašaju pasivno i gledaju prema OHR-u.

„To je dovelo do loše kulture zavisnosti koju su promovisali stranci u BiH“, rekao je on.

Osvrćući se na najavljeno smanjenje plata policiji i prosvjeti u Republici Srpskoj za 10 odsto u 2013, Dodik je rekao da je to bilo neminovno, s obzirom da je realni sektor koji puni javne fondove u Srpskoj u krizi, što se održava na javnu potrošnju.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske sigurno će nastojati da, ako bude moguće, plate u 2014. vrati na prijašnje stanje.

Dodik je naglasio da ima odličnu saradnju sa političkim Beogradom koji potpuno razumije situaciju u Republici Srpskoj, a da je saradnja sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i vlastima Hrvatske u fer i korektnim okvirima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE