• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zarađuju i do 7.000 maraka

Poslanici u BiH sa najvećim primanjima u regionu, a među najplaćenijim evropskim parlamentarcima

 Zarađuju i do 7.000 maraka Izvor: MONDO

Članovi parlamenta BiH, sa mjesečnim primanjima od 6.000 do 7.000 maraka, najplaćeniji su parlamentarci u regionu i spadaju u grupu najplaćenijih evropskih poslanika. Oni godišnje zarade od 72.000 do čak 84.000 maraka, dok penzioner sa prosječnom penzijom za cijelu godinu dobije svega 3.600 KM!

Sama poslanička plata iznosi 4.200 maraka. Toj “sumici” dodaje se poslanički paušal od 750 KM, potom se obračunavaju godine radnog staža pomnožene sa osnovicom plate od 0,5 odsto, plus topli obrok od 172 KM, naknada za odvojeni život od 450 KM i dodatna zarada u radu parlamentarnih komisija...

Za iznajmljivanje stana poslanici mjesečeno dobiju dodatnih 500 KM, a oni koji ne vole “podstanarski život” biraju opciju naplate za troškove puta vlastitim automobilom od kuće do radnog mjesta u Sarajevu. Tu im se obračunavaju troškovi po pređenoj kilometraži, gorivu i amortizaciji što je, takođe, dobra dodatna zarada, pišu "Novosti".

Za plate poslanika u parlamentu BiH u prvoj polovini 2012. godine izdvojeno je 3,2 miliona maraka. U tom periodu od planiranih 97 zakona, koje im je dostavio Savjet ministara BiH, usvojeno je svega 18!

Poređenja radi, hrvatski Sabor je u ovom periodu usvojio 101 zakon, parlament Crne Gore 56, a Narodna skupština Srbije 27 zakona.

U Centru civilnih inicijativa, koji prati rad parlamenta BiH, tvrde da se u ovoj instituciji i dalje malo radi, a puno troši.

"Poslanici su u prvoj polovini ove godine održali 13 sjednica i na njima proveli ukupno 77,5 sati, odnosno jedan i po osmočasovni radni dan u prosjeku, mjesečno. Delegati u Domu naroda su u tom periodu imali osam sjednica i na njima proveli ukupno 13 časova", izračunali su u CCI.

Istraživači ovog centra kažu da su primanja poslanika u parlamentu BiH enormno visoka, između 4.800 i 7.000 KM, i da su u potpunom neskladu sa ostvarenim rezultatima.

"Poslanici u parlamentu BiH rade bez imalo socijalne osetljivosti i svijesti da primanja političara moraju biti dovedena u prihvatljiv odnos sa prosječnim primanjima u zemlji. Smanjili su sebi plate za 4,5 odsto, a prije četiri godine su ih povećali za 108 odsto. Rezovi moraju biti radikalniji", smatraju u CCI.

Podaci iz revizorskih izvještaja pokazuju da se više od polovine budžeta institucija BiH, oko 400 milina maraka, potroši netransparentno, uz brojne propuste i nezakonitosti u finansijskom poslovanju.

Revizori su naveli da se ne može potvrditi namjensko korišćenje novca i opravdanost za isplate na ime obavljanja poslaničkih i delegatskih dužnosti u periodu kad nije bilo nikakvih sjednica domova, kao i za novac potrošen na ime reprezentacije.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE