• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Ljekari najavili štrajk upozorenja

Medicinski radnici u FBiH sutra će jednočasovnim štrajkom ukazati na svoj položaj u društvu. Bolnice i ambulante će primati samo hitne slučajeve.

 FBiH: Ljekari najavili štrajk upozorenja Izvor: MONDO

Položaj ljekara i ostalih medicinskih radnika u Federaciji BiH je katastrofalan, zbog čega će sutra u podne organizovati jednočasovni štrajk upozorenja, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva u FBiH Abud Sarić.

On je dodao da će tokom jednočasovne obustave rada bolnice i ambulante primati samo hitne slučajeve.

"Želimo da upozorimo javnost na činjenicu u kakvom smo položaju, ali i vladajuće strukture da nešto učine i da se hitno to riješi. U protivnom, može doći do generalnog štrajka te mnogih drugih neugodnosti koje Sindikat neće moći da kontroliše", rekao je Sarić za "Dnevni avaz".

On je istakao da je veliki broj ljekara napustio FBiH upravo zbog niskih plata. "Doktor opšte prakse ima platu od 1.100 KM, a ljekar specijalista 1.400 KM. To je stvarno malo u odnosu na ljekare iz regiona. Školujemo doktore, ali oni neće ovdje da rade, odlaze van granica BiH", pojasnio je Sarić.

Stručni saradnik za odnose sa javnošću u Ministarstvu zdravstva FBiH Zlatan Peršić izjavio je da je ujednačavanje najniže neto satnice, koja trenutno iznosi dvije KM, sa troškovima života obaveza iz Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva koji se finansira na nivou kantona, dok federalno Ministarstvo zdravstva ima samo koordinirajuću ulogu.

"Mi smo odmah nakon što smo upoznati o zahtjevu Sindikata, preduzeli niz aktivnosti radi pronalaženja adekvatnog rješenja. Svjesni smo teškog materijalnog položaja zdravstvenih radnika. Međutim, treba da budemo svjesni i finansijske situacije u FBiH i BiH, pa i u svijetu. Nadamo se da će se u jednom konstruktivnom dijalogu pronaći rješenje", rekao je Peršić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE