• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Jurišiću odgođeno zbog bolesti

Suđenje ratnom čelniku opštine Tuzla Iliji Jurišiću odgođeno zbog bolesti optuženog, potvrđeno u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine.

 Suđenje Jurišiću odgođeno zbog bolesti  Izvor: MONDO

Jurišiću se pred Višim sudom u Beogradu sudi u ponovljenom postupku za ratne zločine u slučaju „Tuzlanska kolona“. Nastavak suđenja biće zakazan naknadno.

Jurišićev advokat Đorđe Dozet rekao je Srni da Jurišić zbog sezonske prehlade nije bio u mogućnosti da doputuje u Beograd na suđenje.

Na današnjem suđenju je, prema riječima Dozeta, trebalo da svjedoči jedan svjedok odbrane iz Tuzle, i to video-linkom iz Sarajeva.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe preko Bijeljine u Srbiju. Tom prilikom stradalo je oko 200 vojnika, od kojih najmanje 50 smrtno, dok su ostali bili ranjeni ili zarobljeni.

Napad, koji su izvršili pripadnici ekstremne organizacije "Patriotska liga", uz pomoć lokalnih vlasti, direktno je prenosila lokalna televizija, na čijim snimcima se videlo da se na kolonu puca.

Zbog zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli, u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu traje ponovljeno suđenje Jurišiću.

Prema optužnici, u napadu na vojnu kolonu ubijen je najmanje 51 vojnik, najmanje 50 ih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Jurišić je optužen za napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli, odnosno da je kao starješina operativne grupe pri Centru javne bezbjednosti u Tuzli izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu JNA koja se povlačila mirno i po postignutom dogovoru.

On je prvostepeno bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu 11. oktobra 2010. godine ukinuo tu presudu i predmet vratilo na početak. Jurišiću je tada ukinut pritvor u kojem se nalazio od 11. maja 2007. godine.

Tužilaštvo BiH objavilo je u decembru 2009. godine da je prekinulo istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih u slučaju "tuzlanska kolona".

Haški istražitelji, koji su 2003. godine predmet "tuzlanska kolona" ustupili Sudu BiH, zaključili su da ima dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv devet osoba, a za četiri osobe dali su oznaku "A", što znači da je na osnovu dostavljenih dokaza utvrđeno da postoji krivično djelo ratnog zločina i dovoljno dokaza da se te osobe procesuiraju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE