• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija zapošljava 4.000 radnika iz BiH!

Vlada Ruske Federacije najavila je da će u narednoj godini izdati 4.000 radnih dozvola građanima iz BiH.

 Rusija zapošljava 4.000 radnika iz BiH! Izvor: MONDO

Ovo je potvrđeno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a koliki je interes domaćih radnika za Rusiju pokazuje podatak da je ove godine posao u toj zemlji našlo ukupno 2.929 državljana BiH, piše "Euro Blic".

Domaći radnici najviše su bili angažovani na izgradnji sportskih objekata u Sočiju, gdje će se naredne godine održati Zimske olimpijske igre, a velika potražnja za radnom snagom postoji i na izgradnji objekata u ruskojh prijestonici Moskvi.

"Budući da su se naši radnici već dokazali na ruskom tržištu rada, sada će veći broj naših nezaposlenih građana moći da ode tamo", rekao je Boris Papić, portparol u Agenciji za rad i zapošljavanje.


On je dodao da je početkom decembra u Moskvi održan prvi krug pregovora u vezi sa potpisivanjem obostranog sporazuma o zapošljavanju između Savjeta ministara BiH i Vlade Ruske Federacije.

"Sporazum će regulisati način, prava i obaveze zapošljavanja naših radnika u Ruskoj Federaciji, kao i ruskih državljana u BiH. Tokom pregovora velikim dijelom su definisane odredbe iz sporazuma koje predstavljaju osnov za zapošljavanje putem nadležnih institucija dvije zemlje, a drugi krug pregovora održaće se u BiH", objasnio je Papić.

Prema njegovim riječima, u prethodnom periodu najveće interesovanje za zapošljavanje domaće radne snage bilo je iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke i Turske.

"Još nemamo konkretnih oglasa za narednu godinu, ali iz iskustav možemo reći da će to biti zemlje sa kojim smo već sarađivali", naveo je Papić.

On je dodao da nema precizne podatke o broju domaćih radnika u inostranstvu jer ti radnici nisu dužni da se ikome javljaju kada odlaze u inostranstvo. Da je domaće tržište rada zanimljivo potvrdili su i na portalu Posao.ba. U ovoj godini primili su, kažu, preko 100 oglasa u kojima su strani poslodavci oglašavali slobodna radna mjesta.

Domaće radnike su tražili poslodavci iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Crne Gore, Češke, Austrije, Australije, zatim iz Azerbejdžana, Saudijske Arabije, Kuvajta, Ugande, Katara, Libije i Mongolije, naveli su na ovom portalu.

Osim radnika građavine, najviše su se tražili inžinjeri, stručnjaci za informacione tehnologije, kao i medicinski radnici.

U BiH je u oktobru na evidenciji nezaposlenih bilo ukupno 545.938 osoba, što je 15.000 više nego u istom mjesecu prošle godine, piše "Euro Blic".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE