• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljetna praksa za studente iz dijaspore

Studenti iz dijaspore naredne godine moći će da učestvuju u radu kompanija RS. Poziv resornog ministarstva otvoren do 31. januara 2013. godine

 Ljetna praksa za studente iz dijaspore Izvor: MONDO

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pozvalo je danas studente iz dijaspore da u ljetnoj praksi od 15. jula do 15. avgusta naredne godine učestvuju u radu kompanija u Srpskoj.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da će 25 studenata moći da bude na praksi u 21 privrednom društvu Srpske.

Kasipović je na konferenciji za novinare rekao da se poziv, koji je otvoren do 31. januara 2013. godine, odnosi na studente državljane Republike Srpske koji se trenutno školuju u inostranstvu.

Za obavljanje prakse mogu aplicirati studenti koji se trenutno nalaze na osnovnim, postdiplomskim studijama ili na specijalizaciji u inostranstvu (zemlje članice EU, Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Kanada, Australija, Azija), te da su tokom studija pokazali značajne rezultate.

Kasipović je napomenuo da će dokazati dokumentacijom koju će dostaviti uz prijavu.

Izbor studenta vrši poslodavac na osnovu kvalifikacija studenta.

"Nakon zatvaranja javnog poziva, prijave zainteresovanih kandidata Ministarstvo dostavlja privrednim društvima, prema prioritetima koje je student naveo u prijavnom obrascu", rekao je Kasipović.

On je istakao da će spisak odabranih studenata biti objavljen najkasnije do 20. februara 2013. godine na internet prezentacijama organizatora i partnera u projektu.

Kasipović je istakao da je cilj projekta "Ljetna praksa za studente iz dijaspore u kompanijama u Republici Srpskoj" da se budući stručnjaci podstaknu da znanja koja stiču na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu primijene u privrednim društvima u Srpskoj.

Obavljanje ljetne prakse obezbijeđeno je u kompanijama "Telekom Srpske", Banjalučka berza, "Deleze grupa", "Optima grupa", Balkan investment banka, Mikrofin osiguranje, Mikrofin banka, "Integral inženjering", te "Lanako".

Obezbijeđeno je obavljanje prakse i u preduzeću "Sanino Derventa", Zdravstveno-turističkom centru Banja "Vrućica", zatim u Banji "Dvorovi", "Elektro-Doboju", Preduzeću za poštanski saobraćaj Republike Srpske, preduzećima "Letrika" Laktaši, "Orao" iz Bijeljine, "Advantis broker", "Arting invest", "GMP kompani", "Vitinka" Kozluk i Predškolska ustanova Maslačak.

Koordinator projekta Jelena Zlojutro rekla je da su kompanije izrazile interesovanje za profilima studenata, uglavnom, ekonomskih nauka, pravnih, elektrotehničkih, informacionih tehnologija, zatim psihologije, pedagogije, arhitekture i građevinarstva.

Interesovanje je iskazano i za studentima marketinga, tekstilne industrije, saobraćajnog i mašinskog fakulteta, turizma, hotelijerstva i dizajna.

"Sve detalje u vezi sa ponuđenim praksama za 2013. godinu, informacije o privrednim društvu, opis praksi i profil studenta koji odgovara praksi, može se naći u dokumentu `opis praksi` na sajtu Vlade Srpske", istakla je Zlojutro.

Ona je napomenula da student tokom prakse sam snosi troškove puta i ishrane i za vrijeme prakse radi volonterski, osim u slučajevima ako poslodavac drugačije odluči.

Poziv za ljetnu praksu Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, republičkom Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Agencijom "Spektar" i Organizacijom srpskih studenata u inostranstvu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE