• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc najavio Protokol BiH i Srbije

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc najavio da će uskoro biti potpisan protokol o saradnji tužilaštava Srbije i BiH

 Bramerc najavio Protokol BiH i Srbije Izvor: MONDO

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc najavio je da će uskoro biti potpisan protokol o saradnji tužilaštava Srbije i BiH o razmjeni dokaza i informacija u predmetima u vezi s ratnim zločinima.

"Potpisivanje protokola između državnog tužioca BiH i tužioca za ratne zločine Republike Srbije kasni već godinu dana. Mi podržavamo ovu važnu inicijativu koja će ponuditi praktična rješenja za poboljšanje istražnih kapaciteta te jačanje saradnje između tužilaca", rekao je Bramerc agenciji Fena.

On je rekao da je njegova kancelarija uključena u pregovore da očekuje da će Protokol uskoro biti potpisan.

Bramerc je rekao da pozdravlja odluku o potpisivanju Protokola bez daljih odgađanja.  Kako se suđenja i žalbeni postupci u Tribunalu bliže završetku, Bramerc kaže da se sve intenzivnije fokusiraju na podršku tužilaštvima regiona u procesuiranju ratnih zločina.

"Napredak u pozitivnom smjeru je kada kancelarije tužilaca u regiji preuzimaju odgovornost da osiguraju da zločini počinjeni tokom rata budu kažnjeni. Vlasti, pogotovo u BiH, i nadalje se suočavaju s poteškoćama u gonjenju ratnih zločina te rješavanju velikog broja neprocesuiranih predmeta", naveo je Bramerc.

On je rekao da je u Savjetu bezbjednosti UN podržao države da preduzmu neophodne mjere da se riješi ta situacija i završi procesuiranje istražnog materijala koje je Kancelarije tužioca Međunarodnog suda predala i da se, kada je to potrebno, sprovodi krivično gonjenje počinilaca ratnih zločina.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE