• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žrtve u Dretelju imale višestruke prelome

Suđenje za zločine nad Srbima u logoru Dretelj nastavljeno svjedočenjem vještaka Željka Karana.

 Žrtve u Dretelju imale višestruke prelome  Izvor: MONDO

Vještak Željko Karan izjavio na suđenju za zločine nad Srbima u logoru Dretelj da je na posmrtnim ostacima Jove Pejanovića i Božidara Balabana, za koje je navedeno da su nestali u Dretelju, utvrđeno više lomova kostiju.

Karan je dodao da na osnovu posmrtnih ostataka nije moguće odrediti tačan uzrok smrti Pejanovića i Balabana, koji su, prema podacima Kancelarije za nestale u Banjaluci, nestali u avgustu 1992. godine, prenosi Birn.

Njihova tijela su, prema informacijama, razmijenjena tokom rata.

"Ne znamo gdje su tijela pronađena. Ona su kao neidentifikovana sahranjena u Trebinju", rekao je Karan, dodavši da su posmrtni ostaci identifikovani nakon što se počela primjenjivati DNK metoda.

On je naglasio da je na posmrtnim ostacima Pejanovića utvrđeno više lomova koštanog sistema, ali da nije moguće odrediti od čega su povrede nastale.

"Konstatovani su prelomi rebara, nedostaju kosti lica, ali se ne može pouzdano konstatovati način povređivanja, a ni uzrok smrti”, rekao je Karan, govoreći o posmrtnim ostacima Balabana.

Vještak je iznio nalaz i mišljenje na suđenju Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, koji su optuženi za zločine nad zatvorenim civilima srpske nacionalnosti počinjene 1992. godine u Dretelju.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Oni su optuženi da su učestvovali u tjeranju zatvorenik na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Na ovo suđenje nije došao trećeoptuženi Buljubašić.

Suđenje će biti nastavljeno 15. januara saslušanjem zaštićenog svjedoka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE