• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snježni haos u RS

Obilne snježne padavine izazvale su pravi haos u velikom broju opština RS koje su prethodna dva dana bile bukvalno odsječene od svijeta.

 Snježni haos u RS Izvor: MONDO

Snijeg osim što je izazvao velike probleme na putevima preko kojih je, u toku jučerašnjeg dana, bio zabranjen saobraćaj za teretna vozila, mokar i težak snijeg koji je napadao po dalekovodima uzrokovao je nestanak struje za desetine hiljada domaćinstava u Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Kneževu, Čelincu, Novom Gradu, Srebrenici...

"Zbog velike količine snega koji je izazvao kvarove na srednjenaponskoj i niskonaponskoj mreži, bez struje su ostali mještani Karanovca, Saračice, Vrbanje, Debeljaka, Česme, kao i još nekoliko mjesnih zajednica na području Banjaluke. U gradu je došlo do 162 kvara na srednjonaponskoj elektromreži, od kojih je u toku jučerašnjeg dana otklonjeno 102, dok su na niskonaponskoj mreži zabilježena 33 kvara, a otklonjeno je 17", kažu u "Elektrokrajini".

Dežurne ekipe ovog preduzeća danonoćno su na terenu kako bi što pre ponovo normalizovali snabdijevanje građana strujom, prenosi "Press RS".

Snijeg koji je prethodnih dana ponovo zavejao opštinu Novi Grad takođe je izazvao brojne kvarove na elektromreži, pa je tako bez struje ostalo skoro 2.000 domaćinstava u Rudicama, Rujiškoj, Duboviku, Žarkovcu, Rašću i Buševiću. Iz novogradske "Elektrodistribucije" takođe poručuju da njihovi radnici ubrzano rade na otklanjanju kvarova.

Među opštinama čije je nadležne službe snijeg u decembru ponovo iznenadio, posebno se izdvajaju Mrkonjić Grad i Srebrenica gdje je veliki broj ljudi od utorka ostao ne samo bez struje, već i bez vode, internetskih veza, pa čak i signala fiksne telefonije!

"Snijeg koji je u Mrkonjić Gradu do juče napadao u visini od 20 centimetara, a na okolnim planinama i do pola metra, izazvao je kvar na dalekovodu Mrkonjić Grad - Surjan, zbog čega su bez struje ostala većina sela na Manjači i Čemernici. Saobraćaj se otežano odvija preko planinskih prevoja, Kupreške, Janjske, Sitničke i Zmijanjske visoravni", kažu u Administrativnoj službi opštine Mrkonjić Grad.

Situacija je prethodnih dana bila posebno kritična u opštini Srebrenica, čiji je veći dio ostao bez struje, vode, telefonskih i internetskih veza.

"Đaci iz udaljenih srebreničkih sela zbog snijega juče nisu pohađali nastavu, a većina lokalnih puteva bila je neprohodna. Gradske ulice su neočišćene i neke od njih nisu prohodne za saobraćaj, dok je zbog neočišćenih trotoara bilo rizično i kretanje pešaka. Dežurne službe su poslate na teren i uskoro očekujemo normalizaciju stanja", rekao je za Press RS Hasudin Mustafić, koordinator Civilne zaštite u Srebrenici.

Mokar i vlažan sneg izazvao je mnogo problema i u Sarajevsko-romanijskoj regiji i Hercegovini gdje je, prema riječima direktora Republičke uprave Civilne zaštite RS Milimira Dodera, takođe došlo do brojnih kvarova na dalekovodima i prekida u telefonskim vezama.

"Bilo je problema s nestankom električne energije i telefonskih signala u Hercegovini i dijelovima opština Pale i Sokolac, ali je sve to u toku jučerašnjeg dana uglavnom sanirano. Situacija se mijenja iz časa u čas i tamo gdje je došlo do nestanka struje u svakom trenutku se može očekivati popravak, ali i nove komplikacije. Zbog toga je nezahvalno davati neke dugoročnije prognoze. Sigurno je da ove godine imamo manje kvarova jer smo građane na vrijeme upozoravali da se obezbijede, da čiste ispred svojih kuća, da stresaju snijeg s voća i stabala kako se ne bi grane kidale pod težinom. Bolesnim građanima, posebno onim koji idu na dijalizu, rečeno je da ostanu blizu centara gdje idu na liječenje kako bi se izbjeglo da ih sneg zavije u nekim dalekim selima", kaže Doder.

Iz Auto-moto saveza RS poručuju da se saobraćaj na većini puteva u Srpskoj zbog obilnih snježnih padavina odvija otežano. I dalje je neprohodan regionalni put Nevesinje-Kalinovik u dužini od 15 kilometara, preko prevoja Morine pa se za saobraćaj, zbog brojnih odrona i klizišta ne preporučuju magistralni putevi Foča - Čemerno - Gacko i Dobro Polje - Miljevina, kao i regionalni putevi Ukrina - Gornja Vijaka i Kneževo - Ugar.

Danas će biti pretežno oblačno i suvo vrijeme, a slab snijeg moguć je u planinama, uz dnevnu temperaturu od minus jedan do pet, na jugu do devet stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha u 7.00 časova: Bjelašnica minus devet, Čemerno minus četiri, Han Pijesak minus tri, Sokolac i Istočni Drvar minus dva, Gacko i Nevesinje minus jedan, Sarajevo, Mrkonjić Grad, Rudo i Višegrad nula, Srebrenica, Tuzla, Livno, Zenica i Ribnik jedan, Banjaluka, Zvornik, Trebinje i Derventa dva, Bileća, Novi Grad, Bijeljina i Bihać tri, Prijedor četiri, Neum pet i Mostar sedam stepeni Celzijusovih.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE