• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik FBiH neće da smjenjuje ministre

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir proglasio se danas nenadležnim za utvrđivanje odgovornosti i razrješenje osam ministara u federalnoj Vladi.

 Predsjednik FBiH neće da smjenjuje ministre Izvor: MONDO

Federalni premijer Nermin Nikšić zatražio je od Budimira da smijeni osam ministara, što je predsjednik FBiH odbio.

"Odlučio sam da, sve dok pravosudni organi FBiH ne razmotre ovu problematiku, ne prihvatim prijedlog premijera Nikšića o razrješenju ministara Jerka Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja, Sanjina Halimovića, Adila Osmanovića, Salmira Kaplana i Erdala Trhulja, Vjekoslava Čambera i Ante Krajine", rekao je Budimir za konferenciji za novinare u Sarajevu.

Pozivajući se na poštivanje svih ljudskih prava, zakona i Ustava BiH i FBiH, a u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima i činjeničnog stanja, Budimir je pozvao Nikšića i ove ministre da nastave svoj redovan rad.

Nikšić je 10. decembra uputio zahtjev Budimiru za razrješenje osam ministara, koji su članovi Narodne stranke "Radom za boljitak", SDA i HSP, uz obrazloženje da oni ne uživaju podršku parlamentarne većine, da su svojim destrukcijama doveli u pitanje rad federalne Vlade i da nemaju politički kapacitet za obavljenje ministarskih funkcija.

Dan kasnije, poslanički klubovi SDA, Narodne stranke "Radom za boljitak" i HSP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputili su zahtjev Budimiru da razriješi dužnosti premijera Nikšića, ali taj zahtjev predsjednik Federacije BiH još nije razmatrao.

Osmorica pomenutih ministara podnijeli su krivičnu prijavu protiv Nikšića zbog, kako su naveli, "nezakonitog, ličnog imenovanja direktora Razvojne banke FBiH, zatim protivzakonitog utvrđivanja budžeta FBiH za 2013. godinu, te neprimjerenog opstruisanja rada federalne Vlade putem nesazivanja sjednica, iako su na čekanju brojna pitanja vrlo značajna za FBiH i njene građane".

Oni su ustvrdili da je Nikšić donio jednostranu odluku kojom je u svojstvu predsjednika Skupštine Razvojne banke FBiH 21. novembra stavio van snage odluku Nadzornog odbora banke i produžio mandat postojećoj Upravi banke s Ramizom DŽaferovićem na čelu.

Ministri su mišljenja da je Nikšić, preuzimajući ingerencije Nadzornog odbora Razvojne banke, DŽaferovića ostavio na direktorskoj poziciji do daljnjeg iako je 28. novembra trebalo da bude izabrana nova Uprava, a samim tim i novi direktor banke.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE