• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Protestovalo više od 50 novinara

Ispred Specijalnog tužilaštva RS protestovali novinari zbog poziva Mirjani Kusmuk da svjedoči u istrazi protiv osumnjičenih za prostituciju.

 Banjaluka: Protestovalo više od 50 novinara Izvor: MONDO

Više od 50 novinara uputilo je podršku glavnoj i odgovornoj urednici "Glasa Srpske", dva dana poslije njenog komentara u emisiji "Presing" da je Specijalno tužilaštvo zloupotrijebilo medije u slučaju istrage protiv osumnjičenih za trgovinu ljudima radi vršenja prostitucije.

Novinari su nosili transparente na kojima je napisno "Novinar" sa naslikanim likom kome su prekrižena usta, zatvorene uši i koji nema oči.

Kusmukova je zahvalila kolegama na podršci i istakla da se radi o zaista neophodnoj odbrani javne riječi.

"Specijalno tužilaštvo je čulo da je danas smak svijeta, pa su mislili da je danas i smak novinarstva u Republici Srpskoj, ali prisustvo mojih kolega i podrška javnoj riječi i demokratiji u Republici Srpskoj svjedoče da do smaka novinarstva u Republici Srpskoj nije došlo i da do gušenje javne riječi neće doći", navela je Kusmukova.

Ona je dodala da ju je tužilac pitao da iznese navode koje je ona iznijela u emisiji "Presing", a ti navodi odnose se na tekst objavljen u "Glasu Srpske" prije mjesec dana, a na koje tužilaštvo nije reagovalo do danas.

"Pristala sam da potpišem zapisnik, iako tužilac nije želio da mi odgovori za koje radnje svjedočim, i zato sam konačno pristala da potpišem zapisnik, ali da se u njega unese da je ovo ugrožavanje slobode medija", rekla je Kusmukova.

Branilac Mirjane Kusmuk, advokat Miljkan Pucar rekao je da je Kusmukova u emisiji "Presing" RTRS-a samo poručila da bi institucije kao što je Specijalno tužilaštvo trebalo ozbiljno da se odnose prema medijima da se ne bi dešavalo kao što se to desilo u slučaju Specijalnog tužilaštva, koje je najavilo spektakularne akcije hapšenja u predmetu trgovine ljudima radi prostitucije, mada na kraju od toga ništa nije bilo i uhapšena su samo dva lica.

Odgovarajući na pitanje je li moguće da u Specijalnom tužilaštvu ne znaju za odluku Suda za ljudska prava u Strazburu koja kaže da tužioci i sudije ne smiju iskorištavati novinare za svoje predmete ili istrage, Pucar je rekao da ne vjeruje da se ne poznaje pravna legislativa ali da je moguće da u pozadini stoji i nešto drugo.

Urednik na RTRS-u Biljana Knežević istakla je da je ovo dobar početak jedne priče koja će novinarima ići u korist.

"Javnost treba da se zapita šta je do sada Specijalno tužilaštvo uradilo, a šta nije, šta je moglo da uradi i koliko je novca potrošilo", navela je ona.

Poziv za svjedoka koji je iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske uručen glavnoj i odgovornoj urednici “Glasa Srpske” Mirjani Kusmuk, poslije kritike na rad te institucije koju je iznijela u emisiji “Presing” Radio-televizije Republike Srpske je skandalozan i čin zastrašivanja i pritiska na sve novinare i medije, ali i zakonski neuobičajen potez tužilaštva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE