• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećati osnovicu za obračun invalidnina

Nedeljko Mitrović izjavio je da bi osnovica za obračun invalidnina trabalo da bude povećana, jer su uvećani životni troškovi.

 Povećati osnovicu za obračun invalidnina Izvor: MONDO

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da bi osnovica za obračun invalidnina trabalo da bude povećana, jer su uvećani životni troškovi. Nakon sjednice Predsjedništva ove organizacije, Mitrović je novinarima rekao da invalidnine u Srpskoj nisu povećavane od 2008. godine, a iznos potrošačke korpe je sa 1.400 KM 2008. godine, sada porastao na 1.800 KM.

"Veliki broj naših porodica živi isključivo od invalidnine i poredične penzije po osnovu pogibije svog člana. Populacija ove kategorije stari! Treba više liječenja, što znači da se, objektivno, troškovi svaki dan povećavaju, a iznos sredstava kojim oni to podmiruju ostaje isti", rekao je Mitrović.

On je podsjetio da je početkom godine za porodične invalidnine planirano 86 miliona KM, dok je na kraju septembra potrošeno blizu 60 miliona KM, pa bi se razlika sredstva mogla iskoristiti za usklađivanje invalidnina sa troškovima života.

Mitrović kaže da ova populacija neće odustati od svojih zahtjeva, ističući da su to sredstva naroda namjenjena ovoj populaciji, te da je razliko, utošenih i planiranih sredstava moguće invalidnine povećati i do 10 odsto.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović je podsjetio da su usvojeni Ekonomska politika i Budžet Republike Srpske za narednu godinu, a u okviru njega i budžet za boračko invalidsku zaštitu.

"Budžet je odredio i izdvajanja za boračko-invalidsku zaštitu koja su u ovoj godini povećana za oko pet miliona KM u odnosu na prethodnu godinu. Tih pet miliona se odnosi na povećanje pozicije za stambeno zbrinjavanje, koja će u 2013. godini biti 10 miliona KM", rekao je Milutinović.

On je istakao da će budžetska pozicija za porodične i lične invalidnine ostati ista u iznosu od 84.389.200 KM , što će otvoriti prostor da se, s obzirom na smanjenje broja korisnika, u toj razmjeri osnovica i poveća.

"Osnovica za porodične i lične invalidnine je bila 500 KM i ukoliko dođe do povećanja od tri odsto, a budžet je to i omogućio u ovoj situaciji, značilo bi da bi osnovica bila 515 KM", rekao je Milutinović.

Na sjednici Predsjedništva bilo je riječi i o pripremi tradicionalne skupštine povodom spajanja dva udruženja 1996. godine, kada su se spojila Udruženje porodica nestalih lica i Udruženje porodica poginulih lica u jedinstvenu organizaciju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE