• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federaciji prijeti opasnost od haosa

Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 Dragan Čović i Božo Ljubić ocijenili su u Mostaru da je stanje u Federaciji vrlo zabrinjavajuće.

 Federaciji prijeti opasnost od haosa Izvor: MONDO

Čović i Ljubić su naveli da se haotična situacija posebno negativno održava na područja sa većinskim hrvatskim stanovništvom, zbog neadekvatnog i nekompetentnog predstavljanja hrvatskog naroda u federalnoj izvršnoj vlasti.

"Slijed događaja je pokazao da je izlišno računati na razum, odgovornost i demokratsku kulturu aktera u izvršnoj vlasti od kojih se očekivalo da u skladu s tim postupe. Dvojica predsjednika zato očekuju od političkih partnera sa kojima ove dvije stranke čine novu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH da zajedno hitno preduzmu neophodne korake za rekonstrukciju i konsolidaciju izvršne vlasti u Federaciji BiH", saopšteno je iz dva HDZ-a.

Čović i Ljubić su istakli spremnost za provođenje reformi koje su na nivou načela dogovorene na mostarskom sastanku šest političkih lidera, ali isto tako očekuju od svih da pristupe provođenju potrebnih reformi i donošenju zakona koji će ići u smjeru izjednačavanja pozicije hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u četvratak je saopštio da neće smijeniti osam ministara u federalnoj Vladi iz SDA, HSP-a i Narodne stranke "Radom za boljitak", što je od njega tražio federalni premijer Nermin Nikšić.

Nova parlamentarna većina dva HDZ-a, SDP-a i SBB očekivala je da će Budimir to ipak učiniti i na taj način otvoriti put za rekonstrukciju vlasti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE