• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik Specijalnom tužilaštvu: Počnite raditi!

Predsjednik RS u otvorenom pismu Specijalnom tužilaštvu RS naveo da očekuje da Tužilaštvo hitno počne da radi u skladu sa nadležnostima

 Dodik Specijalnom tužilaštvu: Počnite raditi! Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se od Specijalnog tužilaštva Srpske očekuje da hitno počne da radi u skladu sa svojim nadležnostima i opravda razloge osnivanja, ili će, u protivnom, biti razmotrena efikasnija institucionalna rješenja u suzbijanju organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Dodik je u otvorenom pismu ovoj instituciji naveo da je Specijalno tužilaštvo određenim propustima u svom radu dopustilo da javnost u velikoj mjeri izgubi povjerenje u njegov rad, što je nedopustivo ako se ima na umu činjenica da su u njegovo osnivanje i rad uložena značajna finansijska sredstva.

"Takođe, u javnosti su se pojavile i informacije o određenim nepravilnostima u radu specijalnih tužilaca koje, podsjećam, imenuje Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS)", naveo je predsjednik Srpske.

Dodik je dodao da Specijalno tužilaštvo, umjesto da se bavi otkrivanjem najtežih oblika krivičnih djela, zbog čega je i formirano, svojim najnovijim postupcima ugrožava slobodu medija, poziva novinare na informativne razgovore, što je, kao je ocijenio, apsolutno neprihvatljivo, krajnje neprimjereno i nepotrebno.

"Time ugrožava i opredijeljenost Srpske za punu slobodu novinara u njihovom radu, kao jednu od osnovnih, demokratskih tekovina modernih društava", istakao je Dodik.

Predsjednik Republike podsjetio je na njegovo pismo upućeno pravosudnim institucijama Srpske od 25. februara 2011. godine, u kojem je upozorio i da se u javnosti ne vide dovoljno rezultati rada pravosudnih institucija i u kojem je poručio da obračun protiv kriminala i korupcije mora dobiti novu energiju, na svim nivoima, i u svim segmetima društva.

Dodik je podsjetio da je Specijalno tužilaštvo Republike Srpske osnovano sa namjerom da se intenzivira borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i sumnjivih privatizacija u Srpskoj.

On je konstatovao da su formiranjem Specijalnog tužilaštva stvorene zakonske i institucionalne pretpostavke za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Međutim, veliki broj građana upozoravao me je, kao predsjednika Republike, da Specijalno tužilaštvo u prethodnom periodu nije opravdalo razloge zbog kojih je osnovano, odnosno da nije ispunilo očekivanja javnosti Srpske", naveo je u pismu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Glavni i odgovorni urednik "Glasa Srpske" Mirjana Kusmuk odazvala se danas na poziv Specijalnog tužilaštva Republike Srpske da u svojstvu svjedoka da iskaz u predmetu "Mladen Ivanković i drugi", koji se odnosi na krivično djelo trgovine ljudima radi prostitucije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE