• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladiću ozbiljno narušeno zdravlje

General Ratko Mladić ne može da u kontinuitetu prati suđenje u Haškom tribunalu zbog učestale nagle promjene krvnog pritiska.

 Mladiću ozbiljno narušeno zdravlje Izvor: MONDO

Ovo je agenciji Srna izjavio Mladićev kobranilac advokat Miodrag Stojanović.

"Iznenadni udari krvnog pritiska mogu da imaju tragične posljedice na njegovo zdravlje, može da dovede do oduzetosti ili šloga, pa čak i do ozbiljne opasnosti tragičnog ishoda. Prema mišljenju ljekara, general Mladić ne može kontinuirano pratiti suđenje pet dana za redom i njihov prijedlog je da suđenje ide sporijom dinamikom - dva dana suđenja pa jedan dan prekida", rekao je Stojanović.

On je dodao da generala najviše uznemiravaju iskazi svjedoka koje on shvati kao nešto što nije istina.

"Na suđenju se dešava da se general, ako shvati iskaz svjedoka kao nešto što nije istina, do te mjere uznemiri da ima izuzetno skokovite udare krvnog pritiska, tako da mu gornji pritisak iz normale zna skočiti i do 190, a donji od 95 do 110", rekao je Stojanović.

On je dodao da je angažovana ljekarska ekipa iz Beograda i Niša koja je pregledala generala i advokatima dostavila nalaze koji će poslužiti kao osnov kojim će tražiti izmjenu načina i rasporeda suđenja u narednom periodu.

"Sud smatra da Mladić može izdržati tempo suđenja, a jedino što su nam izašli u susret je činjenica da su pomjerili početak suđenja za 9.30 časova i blokovi suđenja kraće traju nego kod ostalih optuženih. To ne može zadovoljiti Mladićevo zdravstveno stanje i mi smo zato bili primorani da tražimo mišljenje stručnjaka", rekao je Stojanović.

On je dodao da je Mladićevo zdravlje ozbiljno narušeno već duži vremenski period.

"General je imao dva teška moždana udara koja su ostavila trajne posljedice po njegovo zdravlje. One se ogledaju u nemogućnosti dovoljne koordinacije pokreta desne strane tijela - desne ruke i noge", rekao je Stojanović.

On je istakao da su Mladićeve mogućnosti manipulacije desnom rukom ograničene, pa ne može da se obrije, piše ili zaveže kravatu, odnosno ne može uraditi bilo šta što podrazumijeva čvršći stisak te ruke.

Stojanović podsjeća da se Mladić obraćao sudskoj upravi i tražio pomoć, ali da nije dobio odgovor u kojem bi bilo razumijevanja za njegove probleme.

Stojanović je rekao da je ove sedmice u Moskvi organizovan sastanak Komiteta za odbranu generala Mladića sa delegacijom ruske Dume, kome su prisustvovali Mladićevi advokati Branko Lukić i Miloš Šaljić, te njegov sin Darko Mladić.

"Na sastanku su advokati izložili sve probleme sa kojima se susrećemo i sve to će biti u funkciji rasprave koja će se voditi o radu Haškog tribunala u ruskoj Dumi, a onda i u pripremi zaključaka Dume o tome koja će biti zaduženja za njihovu delegaciju pri Generalnoj Skupštini UN, kada se u aprilu otvori rasprava o radu Haškog tribunala", rekao je Stojanović.

On je dodao da Mladićevi advokati imaju "uigranu komunikaciju" sa Komitetom za odbranu i izrazio nadu da će to tijelo doprinijeti fer i pravičnom suđenju.

Nastavak suđenja Mladiću zakazano je za 10. januar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE