• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH nema oboljelih od norovirusa

Norovirus koji uzrokuje akutne napade povraćanja i proljeva ove je zime zarazio 1,1 milion Britanaca, a to je čak 76 posto više nego prošlih godina.

 U BiH nema oboljelih od norovirusa  Izvor: MONDO

Prema navodima njihove Agencije za zaštitu zdravlja, situacija je slična širom Evrope, pa su bolnice i starački domovi ograničili kretanje bolesnih da bi se zaustavilo širenje infekcije.

Iako je riječ o uzročniku koji se zbog otpornosti na vanjske uvslove i virulentnosti lako širi, epidemiolozi tvrde da još nemaju naznaka povećanja broja oboljelih u BiH, ali da postoji mogućnost da se proširi, piše "Dnevni avaz".

"Norovirus spada među najčešće uzročnike gastroenteritisa, blage do srednje teške bolesti koja se javlja u epidemijama, lako se prenosi s oboljelog, uglavnom fekalno-oralnim putem, osobito u kolektivima. Na njega smo svi osjetljivi, a nakon preboljele bolesti ne ostavlja imunitet te se može oboljeti više puta", kaže glavna federalna epidemiologinja dr. Jelena Ravlija.

Prema podacima o kretanju zaraznih bolesti, Ravlija tvrdi da u BiH još nema evidentiran porast zaraznih proljeva koji bi ukazivali na eventualnu pojavu i širenje norovirusa.

"Na infekciju su osjetljivi svi, nema rizičnih grupa, ali su posebno osjetljivi mala djeca i starije osobe koje uz to imaju i neka druga hronična oboljenja. Gubitak tečnosti - dehidratacija, može se javiti zbog povraćanja i proljeva kod tih skupina, što može predstavljati poseban rizik", ističe Ravlija, koja je naglasila da prevencije nema, a terapija je simptomatska i da treba piti dovoljno tekućine da bi se spriječila dehidracija, a komplikacije su rijetke te se javljaju samo kod starijih osoba i hroničnih bolesnika.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE