• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Badnjak provezen kroz sela i gradove

Ulicama Banjaluke danas su u duhu srpske pravoslavne tradicija automobilima provezeni badnjaci koji su usječeni u rano Badnje jutro.

 Badnjak provezen kroz sela i gradove Izvor: MONDO

Badnjaci su doneseni ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja, gdje su ih dočekali sveštenici banjalučke eparhije, pojeći tradicionalni tropar posvećen Badnjaku. Badnjaci su zatim uneseni u hram.

Osveštenje badnjaka obaviće Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem nakon večernjeg bogosluženja u hramu Hrista Spasitelja koje počinje u 17.00 časova. Potom će u porti hrama Svete Trojice biti obavljeno paljenje badnjaka.

Kolona sa stotinjak badnjaka krenula je jutros iz sela Lijevče Polje i Potkozarje, prigradskih i gradskih naselja u Gradišci.

Kolone sa badnjacima krenule su jutros oko 10.00 časova i u Novoj Topoli, Romanovcima, Gornjim i Donjim Podgracima, Grbavcima, Turjaku, Brestovčini i ostalim naseljima.

Nakon vožnje kroz naselja, badnjaci će u popodnevnim časovima biti dovezeni ispred hramova gdje je planirano loženje badnjaka, pijukanje i narodno veselje.

Na području opštine Prnjavor rano jutros prvi pucnji označili su tradicionalni čin sječe badnjaka, a do podneva će kolone sa badnjacima proći kroz većinu mjesnih zajednica.

U dvije gradske crkve - crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i hramu Svetog Save u naselju Slatina - čin osvećenja i paljenja badnjaka počeće u 12.00 časova.

Za djecu će biti organizovano tradicionalno pijukanje koje će biti nagrađeno orasima i slatkišima.

Božićni uranak u obe crkve počeće sutra u 5.00 časova.

Na seoskim područjima nalaganje badnjaka uz tradicionalne običaje pijukanja za djecu biće upriličeno u popodne. Nakon što budu ispoštovani vjerski običaji uslijediće narodno veselje, uz muziku i kuvano vino.

I ukrajinska nacionalna zajednica u Prnjavoru proslavlja Badnji dan, a božićna liturgija biće služena sutra u 5.00 časova u crkvi u Prnjavoru.

Službama bdjenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima danas se najavljuje rođenje Hrista Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE