• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Božićne liturgije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici proslavljaju Božić, dan rođenja Isusa Hrista - najradosniji hrišćanski praznik.

 Božićne liturgije  Izvor: MONDO

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem poručio je da se Hristos rodi radi ljudi i njihovog spasenja."On siđe sa neba da bi nas uzdigao na nebo. I neka ta radost i saznanje važnosti čovjeka i ljubavi Božije prema čovjeku uđe u svaki naš hrišćanski pravoslavni dom, u svaku našu dušu i neka nam olakša naša životna iskušenja, kojih u ovom vremenu ima na pretek", istakao je vladika Jefrem u obraćanju nakon ponoćne liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Vladika Jefrem je rekao da svako pokoljenje ima svoje breme, zaključivši da svako mora biti spreman da ponese ono što je Bog i život pred njega postavio.

On je poželio svim vjernicima banjalučke Eparhije srećan i blagosloven Božić, pozdravljajući ih sve tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji – Hristos se rodi".

Mostarski Srbi dočekali su Božić na ponoćnim liturgijama koje su služene u Staroj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, manastiru Žitomislić i crkvi Blagovještenja Presvete Bogorodice u naselju Bijelo Polje.Ponoćne božićne liturgije služili su u Staroj crkvi sveštenik Radivoje Krulj, manastiru Žitomislić iguman Danilo Pavlović i Bijelom Polju sveštenici Nebojša Radić i Branimir Borovčanin.

Ono što je karakteristično ove godine je da je na službama bio veliki broj mladih i djece, te da da su crkve bile tijesne da prime sve vjernike.

Nakon sve tri liturgije vjernici su uživali u vatrometima koji su osvijetlili nebo nad Mostarom.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je u Sabornom hramu u Trebinju u ponoć služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva eparhije. Vladika je vjernike, koji su se okupili u velikom broju, pozvao da se raduju Božiću, da njeguju najveće hrišćanske vrline, da budu srećni i praštaju jedni drugima.

Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije poručio je na Božić vjernom narodu da su mir i dobra volja zadati čovjeku."Nema mira u svijetu ako ga nema u dušama ljudi", rekao je vladika u obraćanju nakon liturgije u Sabornom spomen hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini.

On je pozvao političare da budu ujedinjeni u očuvanju tekovina srpske države i poželio da zacari mir na cijelome svijetu i u BiH.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, uz sasluženje sveštenika i đakona Mitropolije dabrobosanske.

Vjernicima je pročitana božićna Poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornoj crkvi, na kojoj je pjevalo Srpsko pjevačko društvo "Sloga", prisustvovao je i kardinal vrhbosanski Vinko Puljić.

Božićna liturgija služena je jutros i u Staroj crkvi na Baščaršiji.

Uz prisustvo velikog broja vjernika, božićne liturgije služene su i u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama i hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnom Sarajevu, nakon čega su vjernici koji su postili božićni post pristupili Svetoj tajni pričešća.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE