• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati "navalili" u BiH po lijekove i hranu

Uvođenje PDV-a na lijekove u Hrvatskoj pokrenulo novi talas prekogranične kupovine

 Hrvati "navalili" u BiH po lijekove i hranu Izvor: MONDO

Zbog usklađivanja zakonodavstva sa direktivama Evropske unije, Hrvatska je 1. januara bila primorana da ukine nultu stopu PDV-a, i da uvede stopu od pet posto na lijekove koji se ne nalaze na osnovnoj ili dopunskoj listi.

To je natjeralo brojne Hrvate, pogotovo iz Slavonije i Dalmacije, da krenu u prekograničnu kupovinu u apoteke u BiH, u kojima su lijekovi sada znatno jeftiniji od tamošnjih, piše "Dnevni avaz". 

Prelazak granice u potrazi za jeftinijim lijekovima zabilježen je i u pograničnim hercegovačkim opštinama, a još većoj navali nadaju se u narednom periodu, budući da je, kako su istakli u ljubuškoj apoteci "A. Matić", tek nedavno na snagu stupila odluka o poskupljenju lijekova u Hrvatskoj.

I na graničnim prijelazima bilježi se sve veći broj ulazaka hrvatskih državljana u BiH. 

"Već nekoliko dana povećan je broj vozila koje kontrolišemo na graničnom prijelazu Doljani. Slobodno mogu reći da dnevno imamo po 50 vozila i više", rečeno je Avazu na ovom graničnom prijelazu.

Takođe, sve je više Hrvata koji granicu prelaze u potrazi i za jeftinom hranom i cigaretama. Za razliku od hrvatskog PDV-a koji iznosi 25 posto, u BiH je porez na dodatu vrijednost tek 17 posto. Razlika od osam posto itekako je privukla one koji žele da uštede. 

Trgovački centar "Dalmata" u čapljinskom naselju Gabela Polje, koji se nalazi na samoj granici sa Hrvatskom, odavno je na meti hrvatskih državljana, naročito onih iz Metkovića, Vrgorca, Makarske, Splita i Dubrovnika.

Iz ovog tržnog centra kažu da kupovinom namirnica u BiH Dalmatinci uštede do 30 posto budžeta, odnosno oko 100 evra mjesečno, s tim da im i svaka kupovina u visini iznad 100 KM garantuje i povrat PDV-a.

I prema Gradiški je pohrlilo mnoštvo kupaca, a veliki broj parkiranih automobila splitskih, dubrovačkih i makarskih registarskih oznaka govori u prilog tome. 

"Komšije iz Hrvatske najčešće kupuju cigarete i pivo. Druga roba, kao što su sredstva lične  higijene, ali i namirnice takođe se dosta dobro prodaju, kući se vraćaju punih gepeka", kaže trgovkinja Sara Zimić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE