• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komitet EP u četvrtak o bezviznom režimu

Komitet za pravdu i civilne poslove Evropskog parlamenta trebalo bi u četvrtak da glasa o uvođenju zaštitnog mehanizma za bezvizni evropski prostor.

 Komitet EP u četvrtak o bezviznom režimu Izvor: MONDO

Ukoliko komitet podrži uvođenje takvog mehanizma, to će praktično otvoriti vrata ka mogućnosti privremenog ukidanja bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana, javlja Glas Amerike.

Glas Amerike podsjeća da se za usvajanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima zalaže nekoliko članica EU, koje su najviše izložene pritisku lažnih azilanata sa zapadnog Balkana.

"Čujemo mnogo kritika evropskih članica, posebno njih pet-šest, da su bezvizna putovanja za sve građane država zapadnog Balkana ozbiljno ugrožena", izjavila je izvjestilac EP za bezvizni režim Tanja Fajon za američki radio.

Najglasnija je Njemačka, koja ima najveći problem s lažnim azilantima, a njen zahtijev podržavaju i Francuska, Švedska, Holandija, Belgija i Luksemburg.

U Njemačkoj, koja je u julu prošle godine povećala novčanu pomoć za podnosioce zahtjeva sa 120 na 420 evra mjesečno za četvoročlanu porodicu (pored obezbijeđenog smještaja, hrane, odjeće, medicinske usluge i obrazovanja), broj lažnih azilanata, na prvom mjestu onih iz Srbije, dostigao je samo u septembru i oktobru 11.700, u poređenju s 9.400 za cijelu 2011. godinu.

Fajon je prije dva dana, u intervjuu "Večernjim novostima", izrazila uvjerenje da u dogledno vrijeme neće biti usvojen mehanizam za suspenziju bezviznog režima pošto su, kako je rekla, pregovori evropskih institucija o uvođenju tog mehanizma propali krajem decembra.

"U svakom slučaju, sigurno je da u dogledno vrijeme neće doći do uvođenja mehanizma za suspenziju bezviznog režima", rekla je ona i dodala da predstoji novo čitanje prijedloga direktive u EP, ali da to neće ići tako glatko.

"Parlament će sada imati tvrđu poziciju nego ranije. Nećemo biti toliko fleksibilni prema prijedlogu Evropske komisije, jer nismo zadovoljni dosadašnjim radom Evropskog savjeta", poručila je Fajon i najavila dugu i oštru raspravu.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE