• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Nema promjene Ustava Srpske

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da programom rada republičkog parlamenta u ovoj godini nisu predviđene promjene Ustava.

 Radojičić: Nema promjene Ustava Srpske Izvor: MONDO

Radojičić je podsjetio da je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio inicijativu Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Ustava Srpske po analogiji odluke "Sejdić-Finci", osporavajući način izbora predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske i nemogućnost kandidovanja građana iz reda ostalih.

"Prenio sam predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da se trenutno nalazimo pred veoma interesantnim predmetom. Biće veoma interesantno kako će Ustavni sud BiH odlučiti", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci poslije prijema kod predsjednika Srpske povodom obilježavanja Dana i krsne slave Srpske Svetog arhiđakona Stefana.

Ukoliko Ustavni sud BiH odbije tu inicijativu, Radojičić je rekao da onda Ustav Srpske ima te odredbe po kojima će se raditi i dalje.

"Ukoliko prihvati pomenutu inicijativu, to bi onda bila ne samo nužnost ustavnih promjena u tom dijelu, već bi Ustavni sud BiH rušio svoje odluke iz 2000. godine o konstitutivnosti naroda", pojasnio je Radojičić.

Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Momir Malić izjavio je da su evropske institucije uputile poruku najvišem rukovodstvu Republike Srpske da se ponovo pokrenu aktivnosti u pogledu promjene Ustava Srpske, prije svega, promjene odredbe o postojanju smrtne kazne.Malić je podsjetio da nije bilo političke volje u Klubu Bošnjaka da se amandmani na Ustav Republike Srpske usvoje, zbog čega je njihovo usvajanje propalo.

"Sav posao po ovom pitanju mora ponovo da se odvija od samog početka u Narodnoj skupštini Republike Srpske", rekao je Malić novinarima u Banjaluci, nakon prijema kod predsjednika Srpske Milorada Dodika za predstavnike Narodne skupštine i Vijeća naroda Srpske, povodom Dana Republike.

Malić je rekao da je prošla godina za Vijeće naroda Republike Srpske bila veoma dobra, jer nije bilo puno pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što znači da je Narodna skupština kao zakonodavac u prvom stepenu radila dobro.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE