• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Republika Srpska obilježila Dan i slavu

Nizom svečanosti u Banjaluci je obilježen Dan Republike i slava Republike Srpske - Sveti arhiđakon Stefan.

 Republika Srpska obilježila Dan i slavu Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da Srpska danas, 21 godinu od osnivanja, ima izgrađene državne institucije i garantuje sva građanska prava svojim stanovnicima. Džombić je napomenuo da je Republika Srpska politički i ekonomski stabilna i da je tokom postojanja prošla kroz velike izazove.

"Svaka vlast je imala određene poteškoće u određenom vremenskom periodu. Na samom početku osnivanja, vlade su se bavile prehranjivanjem stanovništva i vojske, te odbranom stanovništva, stvarajući Republiku Srpsku", istakao je Džombić na prijemu u Administrativnom centru Vlade u Banjaluci.

Džombić je rekao da Srpska ima odgovore na ekonomsku krizu i makroekonomske pokazatelje bolje od nekih zemalja u okruženju.

Svim građanima Srpske, predsjednik Vlade je ovom prilikom čestitao Dan Republike.

Na početku prijema prigodnom zdravicom obratio se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je svim građanima poželio da budu dobro, da žive u miru, saradnji, te da prevaziđu sve teške trenutke koje život nosi.

Zahvalivši zvanicama što su učestvovali u obilježavanju Dana Republike, Dodik je rekao da je 9. januar najvažniji dan u životu Republike Srpske.

"Vaše prisustvo je veoma važno, jer potvrđuje da Republika Srpske postoji, da je tu, da ima snagu, ljepotu, da je široka za sve i da nema namjeru da stane", poručio je Dodik.

Predsjednik RS ranije danas je istakao je da je Srpska stabilna i jača nego što je bila prije nekoliko godina, te da je jedina samoodrživa zajednica na prostoru BiH.

"Želimo da Republika Srpska bude vječna na dobrobit srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Želimo da Srpsku sačuvamo za naše potomke, koji nikada ne smiju zaboraviti žrtve podnesene u njenom stvaranju, i da ih se sjećaju sa zahvalnošću i dužnim poštovanjem", rekao je Dodik.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, Milorad Živković, zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH, kao i brojni ministri u Savjetu ministara BiH i Vladi RS, poslanici Narodne skupštine RS i parlamenta BiH, delegati Doma naroda BiH i Vijeća naroda RS. Prisutni su bili i predstavnici diplomatskog kora i političkih partija u BiH, među kojima su bili Đulio Cani, šef Kancelarije EU u Banjaluci, Ninoslav Stojadinović, ambasador Srbije u BiH, Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, Petar Đokić, predsjednik SP-a, i brojni drugi gosti. Obilježavanju Dana RS ni ovaj put se nisu odazvali predstavnici bošnjačkog naroda.

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci prethodno je održana svečana akademija uz bogat kulutrno-umjetnički program.

U okviru obilježavanja Dana i krsne slave Srpske, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je odlikovanja u Palati Republike.

Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovani su Vojnomedicinska akademija Beograd i prvi teniser svijeta Novak Đoković.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem predsjednik Srpske odlikovao je ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan- Harčenka, dekana katedre za nuklearni inženjering pri američkom državnom Univerzitetu Berkli Јasminu Vujić i člana srpskog kokusa u Kongresu SAD Melisu Bin.

Predsjednik Srpske je Ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovao Helikopterski servis Republike Srpske, Srđana Aleksića posthumno, te odbornika Skupštine opštine Srbac i bivšeg poslanika Narodne skupštine Republike Srpske Mišu Miholjčića posthumno.

Ordenom Njegoša Prvog reda predsjednik Dodik je odlikovao protonamjesnika Slobodana Aničića, dok je ordenom Krsta milosrđa odlikovan primarijus doktorn Gordana Malčić Kecman, te posthumno Јelena Trikić “Majka hrabrost”.

Medaljom zasluge za narod predsjednik Republike Srpske odlikovan je predsjednik Organizacionog odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorada Arlova.

Proslava Dana i krsne slave RS je počela svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom koji su služeni u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Skupština srpskog naroda BiH je 9. januara 1992. godine donijela Deklaraciju o proglašenju RS.

Skupština srpskog naroda BiH osnovana je oktobra 1991. godine. Administrativno središte te institucije bilo je najprije u Sarajevu, gdje je i proglašena deklaracija, a tokom rata u BiH bilo je izmješteno na Pale.

Od 1998. godine sjedište Narodne skupštine RS je u Banjaluci.

Zvanično glavni grad RS je i dalje Sarajevo, što je navedeno i u Ustavu RS iz februara 1992. godine.

Republika Srpska, kojoj je Dejtonskim mirovnim sporazumom iz novembra 1995. godine pripalo 49 procenata teritorije BiH, ima površinu nešto manju od 25.000 kilometara kvadratnih, jedan je od entiteta BiH.

RS je po državnom uređenju parlamentarna republika, a predsjednik skupštine je Igor Radojičić.

Ona je proglašena u vrijeme raspada bivše SFR Jugoslavije i međunacionalnih sukobljavanja tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, Muslimana (Bošnjaka), Srba i Hrvata.

Rat u BiH, u kojem je bilo zločina na svim stranama, a ukupan broj poginulih se procjenjuje na oko 100.000, okončan je Dejtonskim mirovnim sporazumom u jesen 1995.

Ustav BiH, koji u isto vrijeme predstavlja i Aneks četiri tog mirovnog sporazuma, nalaže da je BiH organizovana kao država sastavljena od dva entiteta RS i Federacije BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE