• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trišić-Babić o ulasku Hrvatske u EU

Aktivnosti u 2013. ići će u pravcu praćenja dogovora i postizanja sporazuma iz "Mape puta", koja je ključna da BiH podnese kredibilnu aplikaciju

 Trišić-Babić o ulasku Hrvatske u EU Izvor: MONDO

Najznačajnija aktivnost Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH u 2013. godini biće priprema javnosti, institucija BiH i samog ministarstva za ulazak Hrvatske u EU, poručuje zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić.

Babićeva ističe da će taj događaj biti najveća novina sa kojom će BiH susresti u drugoj polovini 2013. godine, ocijenivši da mnogi u BiH još nisu svjesni predstojećeg pristupanja Hrvatske Uniji, kao zemlje koja je najveći susjed BiH, sa kojom je povezuje granica od 1001-og kilometra.

"Odnosi sa Hrvatskom su u 2012. intenzivirani, ne samo kao sa susjedom, nego i kao zemljom koja je 'jednom nogom' u EU. Mi u BiH moramo imati stalno u vidu da je Hrvatska od sljedeće godine i zemlja EU, a ne samo naš susjed", istakla je Babićeva u intervjuu Srni.

Od novog saziva Savjeta ministara BiH i promjene čelnog čovjeka u MIP-u situacija u ovom Ministarstvu je puno bolja i mnoge stvari koje su do tada bile nezamislive dovedene u red, kaže Babićeva i dodaje da će MIP zbog toga u 2013. godini puno lakše funkcionisati, uzimajući u obzir i činjenicu da je budžet BiH već usvojen i da je Ministarstvo već bilo spremno na njegovo ograničenje.

"Aktivnosti u 2013. godini ići će u pravcu praćenja dogovora i postizanja sporazuma iz 'Mape puta', koja je ključna da BiH podnese kredibilnu aplikaciju. Naravno, Ministarstvo će biti prvo koje će taj proces pratiti", istakla je ona.

Babićeva tvrdi da su odnosi sa susjedima i regionom svake godine sve bolji. "Ove godine,imajući u vidu izbore i novu vladu u Srbiji, odnosi između BiH i Srbije samo su nastavili tokom kojim su išli sa puno konkretnijim stvarima koji su sada ispred nas", precizirala ja ona.

MIP BiH nastaviće i u 2013. godini aktivnosti koje su "vezane" za politički dio procesa integracija BiH u NATO.

Saradnja sa Predsjedništvom BiH u 2012. godini bila je u kontekstu ustavnih ovlaštenja, s obzirom na to da je Predsjedništvo po Ustavu vrhovni tumač spoljne politike BiH.

"Desio se jedan, da tako kažem, incident na relaciji ministar i Predsjedništvo, kod davanja podrške za glasanje o Rezoluciji o Siriji u UN bez odluke sva tri člana Predsjedništva BiH. Osim toga, saradnja je zaista bila dobra", ocijenila je Babićeva.

Babićeva kaže da je 2012. godinu obilježila korektna i dobra saradnja unutar MIP-a, imajući u vidu kako je MIP funkcionisao u prethodnih pet godina, te ističe da tokom prethodne godine niko u radu MIP-a nije "iskakao".

"I mediji i javnost ponovo se koncentrišu na rad Ministartsva, na neke konkretne aktivnosti koje MIP preduzima, a ne na skandale i naše unutrašnje odnose", zaključila je Babićeva.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE