• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedoci potvrdili zločine u Sijekovcu

Na suđenju za zločine u Sijekovcu svjedočila Jelica Zečević kojoj su u napadu hrvatsko-muslimanskih snaga ubijeni suprug i drugi članovi porodice

 Svjedoci potvrdili zločine u Sijekovcu Izvor: MONDO

Svjedok Tužilaštva BiH Jelica Zečević posvjedočila je na suđenju Zemiru Kovačeviću da je optuženi bio među vojnicima koji su napali Sijekovac 26. marta 1992. godine i da je od svekrve saznala da je on ubio njenog svekra Jovana Zečevića.

Zečevićeva, kojoj su u napadu hrvatsko-muslimanskih snaga na Sijekovac ubijeni suprug i drugi članovi porodice, ispričala je šta se događalao tog dana.

Prema njenim riječima, kada je 26. marta 1992. godine u njenoj ulici počela pucnjava sa mužem Milanom i porodicom pobjegla je u podrum, gdje su ubrzo došle i druge komšije.

Dok su bili u podrumu, navela je Zečevićeva, čula je vojnike kako prijete da će baciti bombu, pa su po njihovom naređenju izašli napolje sa podignutim rukama.

Ona je rekla da je jedan vojnik odveo iza kuće, a muža na drugu stranu, objavio je BIRN.

Zečevićeva je ispričala da ju je taj vojnik doveo do muža, koji je ležao u dvorištu i pucao je u njega. "Ležao je potrbuške. Da li je bio mrtav, ne znam. Ako je bio živ, ovaj ga je dokrajčio", rekla je Zečevićeva kroz suze.

Vojnici su ih, dodala je, odveli do jedne kuće, a potom do Doma kulture u Sijekovcu, gdje je jedan muškarac pored nje repetirao pištolj, a komšinica joj je rekla da je to Zemir Kovačević.

Nekoliko dana kasnije, prisjeća se, od svekrve je saznala da joj je svekra Jovana Zečevića ubio Kovačević.

Marinko Opačić, koji je u vrijeme napada na Sijekovac imao 11 godina, u svom iskazu je naveo da je, kada je počela pucnjava, sa majkom, stricem, bakom i djedom otišao u podrum Zečevića.

Opačić je ispričao da su ih vojnici, po izvođenju iz podruma, postrojili u vrstu, govoreći da će ih pobiti, ali je neko naredio da ih vrate podrum, pa su žene i djeca vraćeni.

"Kada smo ponovo izašli iz podruma, bilo je leševa. Vidio sam čovjeka kako puca u jednog čovjeka koji je ležao", rekao je svjedok, navodeći da je tada ubijen i njegov stric.

Kovačević, bivši pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade, optužen je za učešće u oružanom napadu na selo Sijekovac, gdje je sa ostalima izveo iz kuća u dvorište 15 osoba i četvoro djece. Tužilaštvo BiH smatra da je zajedno sa drugima ubio pet osoba, a sam još tri.

Suđenje će biti nastavljeno 16. januara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE