• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tribunal će raditi dok ima suđenja

Rokovi koji su predviđeni za okončanje rada Haškog tribunala ne odnose na naknadno uhapšene begunce, kao što je Radovan Karadžić.

 Tribunal će raditi dok ima suđenja Izvor: MONDO

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je da se rokovi koji su predviđeni za okončanje rada Haškog tribunala ne odnose na naknadno uhapšene begunce, kao što je Radovan Karadžić.

"Tribunal ne bi trebalo da zatvori svoja vrata dok ne procesuira sve optužene, uključujući i Ratka Mladića i Gorana Hadžića", rekla je Jelačić, odgovarajući na pitanje šta će se dogoditi ukoliko se suđenje Karadžiću i drugim optuženima čiji procesi su u toku ne okončaju do kraja ove godine.

"Konačnu odluku o tome kada će Tribunal okončati rad doneće, svakako, Savet bezbednosti UN", rekla je portparol suda u Hagu.

Jelačić je ukazala da se strategija ispunjenja mandata Tribunala, dogovorena sa Savetom bezbednosti - da se prvostepeni postupci završe do kraja 2008, a žalbeni do 2010. godine - odnosila na u tom trenutku započete postupke.

"Ti rokovi ne odnose se na naknadno uhašpene begunce", tvrdi Jelačić.
"I pre ovih poslednjih hašenja (Stojana Župljanina i Karadžića), Tribunal i njegovi čelnici počeli su da rade sa SB na pronalaženju mehanizma koji će ostati da završi ona suđenja koja nisu obuhvaćena prvobitnim rokovima", ukazala je Jelačić i naglasila da se "ne može desiti da Tribunal zatvori vrata u sred nekog suđenja".

I u haškom Tužilaštvu navode da za sada nema indikacija o zatvaranju Haškog tribunala pre nego što okonča svoje postupke i ukazuju da se čeka rezolucija Saveta bezbednosti kojom će biti određen tačan datum kada će Tribunal zatvoriti svoja vrata.

Portparol Haškog tužilaštva Olga Kavran takođe je objasnila za nacionalnu agenciju da su i sud i Tužilastvo u više navrata ukazivali da će suđenja trajati i 2009, a žalbeni postupci i tokom 2011. godine, zalažući se za produženje mantada Tribunalu.

"Strategija ispunjenja mandata Tribunala je u jednom trenutku govorila o tome da će se prvostepeni postupci završiti do kraja 2008, a žalbeni do 2010. godine", navela je Kavranova, ukazujući da je sasvim izvesno da će ti rokovi biti "probijeni".

Predsednik Tribunala Fausto Pokar je u više navrata obavestio Savet bezbednosti da će suđenja trajati i 2009, a žalbeni postupci i 2011. godine i zatražio da Haški tribunal nastavi sa radom dok preostali begunci ne stignu u Hag, navela je Kavranova.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je takođe više puta ponovio da "ne može da zamisli situaciju u kojoj će se Tribunal zatvoriti pre nego što se svi preostali begunci privedu pravdi", dodala je ona.

Rusija insistira da Tribunal prestane sa radom do 2010. godine.
"Rusija smatra da je potrebno da prelazimo sa jednokratnih privremenih sudskih organa prema radu na univerzalnoj osnovi, na osnovi sudskih procedura koje se izrađuju putem međunarodnih konvencija", rekao je u sredu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Međunarodni sud za krivično gonjenje osoba odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine (Haški tribunal) formiran je, na osnovu poglavlja VII Povelje Ujedinjenih nacija, Rezolucijom Saveta bezbednosti 827 od 13. maja 1993. godine.

Haški tribunal je prvi međunarodni sud za ratne zločine posle Drugog svetskog rata - njegovi prethodnici bili su "ad hoc" sudovi u Nirnbergu i Tokiju, na kojima je suđeno nekima od počinilaca zločina tokom poslednjeg svetskog sukoba.

Nadležnost i pravila rada Haškog tribunala definisani su Statutom tribunala, koji je donet u maju 1993. godine, a pretrpeo izvesne izmene 1998. i 2000. godine.

Tribunal ima nadležnost nad pojedincima odgovornim za krivična dela genocida, kršenja ratnog prava i zločine protiv čovečnosti, učinjena na prostoru nekadašnje SFRJ, počev od 1. januara 1999. godine.

Srpske vlasti do sada su izručile 43, od 46 optuženih, koje je Srbija imala obavezu da preda, a u toku iduće sedmice najverovatnije će biti isporučen i jedan od najtraženih haških optuženika Radovan Karadžić, koji je uhapšen u ponedeljak posle 13 godina skrivanja.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE