• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budimiru predstavljen plan o smjeni Vlade

Stranke nove parlamentarne većine u FBiH prikupile potpise 56 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za izglasavanje nepovjeranja Vladi FBiH

 Budimiru predstavljen plan o smjeni Vlade Izvor: MONDO

Stranke nove parlamentarne većine u FBiH prikupile su potpise 56 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji će pokrenuti proceduru izglasavanja nepovjeranja federalnoj Vladi, rekao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

"Ne sumnjam da će se skupiti i natpolovična većina i u Domu naroda, te vrlo skoro kreće izglasanje nepovjerenja Vladi FBiH", rekao je Ljubić novinarima nakon sastanka sa predsjednikom FBiH Živkom Budimirom i liderom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem.

Ljubić je naglasio da trenutna situacija zahtijeva od svih nosilaca vlasti u FBiH odgovorno postupanje, te dodao da će slijed događaja, nakon pokretanja ove procedure, pokazati koliko su svi subjekti vlasti u BiH odgovorni prema građanima.

"SBB koji sada ne učestvuje u izvršnoj vlasti, takođe, ne želi u dužem periodu da samo `glumi` parlamentarnu većinu, a krizno stanje u FBiH može djelovati destabilizujuće na procese u BiH i zaustavljanje na evroatlantskom putu", upozorio je Ljubić.

On je istakao da bi eventualno pozivanje na vitalni nacionalni interes aktuelnih ministara u federalnoj Vladi, o kojem Ustavni sud FBiH zbog nedostatka kvoruma trenutno ne može ni odlučivati, bilo destruktivno ponašanje, s obzirom na ranija iskustva SDA pred Ustavnim sudom BiH kod pitanja smjene ministara ove stranke u Savjetu ministara BiH.

Ljubić vjeruje da će u narednih sedam dana doći do sastanka lidera "četvorke" sa predstavnicima međunarodne zajednice, na kojem će biti riječi o rekonstrukciji federalne Vlade.

Budimir je na današnjem sastanku, koji je sazvan na inicijativu predsjednika SBB-a, ponovio je da procedura smjene Vlade treba da ide u skladu sa Ustavom, odnosno prvo izglasavanje nepovjerenja, a onda imenovanje nove Vlade.

"Nakon svega, bilo bi vrlo neodgovorno i neozbiljno da postupam mimo Ustava, zakona i propisa", rekao je Budimir, dodavši da danas nije niko tražio njegovu ostavku, ali da je može pokrenuti, ako želi i ima zakonske osnove.

Budimir smatra da zakonom o Vladi FBiH treba regulisati princip donošenja odluka u Vladi, kao i u Savjetu ministara, odnosno da trećina ministara iz svakog naroda bude ugrađena u svaku odluku.

Radončić je rekao da je današnji sastanak predstavljao "inventuru", odnosno "popis stavova", gdje se oni slažu, a gdje ne.

"Jako je važno da smo direktno počeli da razgovaramo, ovo je veliki korak u tom smjeru. Danas nismo ništa konkretno željeli da prejudiciramo, niti da dogovoramo", rekao je Radončić.

Prema njegovim riječima, lideri "četvorke" imaju redovne kontakte sa ambasadorima u BiH o aktuelnim pitanjima u FBiH.

"Kriza je izuzetno velika i negativno utiče i na cijelu BiH. Zajednička je odgovornost stranaka iz FBiH da do kompromisa dođe u što kraćem periodu", zaključio je Radončić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE