• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikolić i Delibegović su slobodni ljudi

Protiv dvojice osumnjičenih za ratni zločin u slučaju Tuzlanska kolona Budimira Nikolića i Envera Delibegovića obustavljena je istraga.

 Nikolić i Delibegović su slobodni ljudi Izvor: MONDO

To je potvrđeno Srni u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine.

Portparol Tužilaštva Bruno Vekarić rekao je Srni da je Viši sud u Beogradu obustavio istragu protiv Nikolića i Delibegovića.

Delibegović je u vrijeme kada se dogodio zločin bio zamjenik komandanta Teritorijalne odbrane u Tuzli, a Nikolić član Operativnog štaba Javne bezbjednost Tuzla.

Za zločine u Tuzlanskoj koloni trenutno se pred Višim sudom u Beogradu sudi ratnom čelniku opštine Tuzla Iliji Jurišiću, i to u ponovljenom postupku.

Jurišić je u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad vojnicima JNA 15. maja 1992. godine na raskrsnici Brčanska malta.

Apelacioni sud u Beogradu je tu presudu poništio i predmet vratio prvostepenom Vijeću za ratne zločine Višeg suda na novo suđenje.

Jurišić je 2007. godine uhapšen na beogradskom Aerodromu i bio je u pritvoru u Beogradu do odluke Apelacionog suda. NJemu je potom odobreno da se brani sa slobode i do sada se odazivao pozivima na ročišta.

Na Brčanskoj malti su 15. maja 1992. godine poginula najmanje 92 vojnika JNA, ranjeno je najmanje 33 pripadnika JNA i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Jurišića optužnica tereti da je naredio napad na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE