• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokić: Neophodan novi zakon o radu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS rekao da je programom rada Narodne skupštine i Vlade RS planirano donošenje novog zakona o radu.

 Đokić: Neophodan novi zakon o radu Izvor: MONDO

"Postojeći Zakon o radu donesen je u osnovnom tekstu 2002. godine, poslije toga vršeno je nekoliko izmjena i dopuna, a prema poslovniku o parlamenta, zakoni koji su objavljeni u prečišćenom tekstu ne mogu se više mijenjati, dopunjavati i mora se donijeti novi zakon“, rekao je Petar Đokić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da postoji obaveza i potreba da se na nov način reguliše nekoliko važnih pitanja iz oblasti rada u Republici Srpskoj i da je to jedno moguće učiniti novim zakonom o radu.

"Društveno-ekonomske prilike u Republici Srpskoj su se bitno promijenile od 2000. godine do danas i to postojeća praksa nam nalaže da treba ići u izmjene Zakona o radu", rekao je Đokić.

On je podsjetio da se i sam sindikat 2010. godine, razmatrajući ovo pitanje, saglasio da treba pristupiti izradi novog zakona o radu.

"Ne znam zašto sada dovode u pitanje taj svoj temeljni stav. Novim zakonom o radu ne smiju da budu povrijeđena prava radnika, niti dovedena u pitanje zaštita prava radnika u procesu rada“, rekao je Đokić.

On je naglasio potrebu za donošenje zakona koji će omogućiti bolje uređenje oblasti rada na osnovu evropskih konvencija koje regulišu ovo pitanje i na bazi zahtjeva koji dolaze iz prakse, odnosno ukupnog društveno-ekonomskog stanja u Srpskoj u ovom trenutku.

Đokić je istakao da je potrebno razumijevanje i strpljenje i da svi treba da shvate da je ovo trenutak u kome treba da se donese novi zakon o radu.

(Srna, foto: Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE