• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok: "Pukovnik" me pretukao

Na suđenju za zločine počinjene u kasarni "Viktor Bubanj" svjedok optužio Fahru Alića da ga je udarao

 Svjedok: "Pukovnik" me pretukao Izvor: MONDO

Svjedok Tužilaštva BiH Radmilo Čodo je na suđenju za zločine počinjene u kasarni "Viktor Bubanj" izjavio da ga je u ovoj kasarni 1992. godine udarao Fahro Alić zvani "Pukovnik".

"Rekao mi je: ‘Stani uza zid, okreni se, digni ruke!’ Udario me dva, tri puta. Pao sam na pod, toliko me boljelo jako. Počeo me udarati po stomaku. Onesvijestio sam se, a kada sam se razbudio, bio sam mokar i bila je kofa pored mene. Krv mi ide iz usta. On mi je rekao: ‘Živ si’, te mi opsovao majku i djecu”, prisjetio se Čodo.

On je rekao da je 14. avgusta 1992. godine odveden u Centralni zatvor, a deset dana poslije u kasarnu. Prije hapšenja mobilisan je u Armiju BiH.

Odgovarajući na pitanja odbrane, svjedok je rekao da je tačno da je odbio da nosi oružje, ali da ne misli da je samo zbog toga bio zatvoren, objavio je Birn.

"Ja sam bio lojalan svojoj jedinici, samo nisam oružje uzeo. Moje mišljenje je da sam zatvoren što sam pravoslavac, Srbin. Bilo je muslimana koji nisu htjeli oružje, a jedini sam odveden u Centralni zatvor”, rekao je Čodo.

On je naveo da ga u Centralnom zatvoru niko nije zlostavljao, ali da ga je treći dan nakon što je odveden u kasarnu "Viktor Bubanj" izudarao izvjesni “Alić zvani Pukovnik”, za kojeg je, nakon što je izašao, saznao da se zove Fahro Alić.

Svjedok je rekao da ne poznaje optužene Ramiza Avdovića i Ilijan-Nikolaja Vintilu.

Avdović i Vintila su optuženi da su od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Avdović je u to vrijeme bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", a Vintila kuvar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

NJima je bilo suđeno zajedno sa Besimom Muderizovićem, ali je on preminuo 2. decembra 2012. godine, pa je Sud 26. decembra obustavio postupak protiv njega.

Zbog proteka više od 30 dana od prošlog ročišta, suđenje Avdoviću i Vintili formalno je počelo iznova. Tužilaštvo i odbrana saglasili su se da do sada saslušani ne moraju biti ponovo pozvani.

Sud je prihvatio prijedlog odbrane Vintile da njegov dodatni branilac bude Emir Kapidžić koji je ranije branio preminulog Muderizovića.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. januar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE