• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Kolaps zbog štrajka GRAS-a

Štrajk sarajevskog Gradskog autosaobraćaja, započet u petak popodne još uvijek traje, a na ulicama je tek nekoliko autobusa.

 Sarajevo: Kolaps zbog štrajka GRAS-a Izvor: MONDO

Većina radnika sarajevskog GRAS-a se oglušila o poziv novoimenovanog vršioca dužnosti direktora preduzeća Hasana Bašića da se obavezno odmah javi na radna mjesta, te je jutros nastavljen štrajk vozača trolejbusa i tramvaja, zbog čega u Sarajevu vlada saobraćajni haos.

Građani su prinuđeni da traže alternativne načine prevoza, jer mali broj radnika GRAS-a, koji podržava Bašića, nije u stanju da odgovori potrebama stanovnika Sarajeva za prevozom.

"Još grupa radnika spriječava izlazak vozila na ulice, tako da još nismo u mogućnosti da na linije uputimo određeni broj trolejbusa. Na trasi tramvajskog saobraćaja uveli smo nekoliko autobusa, određeni broj je upućen i u prigradska naselja, ali s obzirom da su nam trolejbusi u blokadi, zvali smo i policiju da interveniše da i taj dio saobraćaja stavimo u funkciju", izjavio je Bašić jutros za Radio BH1.



Prema njegovim riječima, za sada neće biti ništa od pokretanja tramvajskog saobraćaja.

Iako je Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici donijela zaključak da se odmah uspostavi tramvajski, trolejbuski, autobuski i minibuski saobraćaj na teritoriji Kantona, radnici u štrajku nemaju namjeru da se vrate na posao.

U krugu GRAS-a od juče je okupljeno više od 100 radnika koji su povukli vozila sa ulica Sarajeva i blokiraju njihovo ponovno stavljanje u funkciju, izražavajući nezadovoljstvo ponovnim imenovanjem Bašića za direktora GRAS-a.

Štrajkači ne odustaju od zahtjeva za njegovom smjenom, što je potvrdio i zamjenik predsjednika sindikata GRAS-a u komunalnoj privredi Amir Muminović.

"Ako se Bašić povuče sa funckije direktora, vjerovatno će i saobraćaj u Sarajevu krenuti prema rasporedu", rekao je Muminović.

Štrajk ne podržava sindikat vozača GRAS-a, jer smatra da za to nema racionalnog razloga. Predsjednik sindikata vozača GRAS-a Nazif Dacić ocijenio je da je riječ o "anarhiji sindikata komunalne privrede" i pozvao kolege da se vrate na posao.

Zbog nenajavljenog štrajka GRAS-a, Vlada Kantona Sarajevo sinoć je održala vanrednu sjednicu. Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković ocijenio je da je štrajk nelegalan i da se ova vrsta anarhije neće tolerisati, dodajući da će protiv radnika u štrajku biti podignute krivične prijave.



Vlada je zaključila da hitno treba uspostaviti tramvajski, trolejbuski, autobuski i minibuski saobraćaj na cijeloj teritoriji Kantona i u tom smislu angažovati sve radnike GRAS-a koji su neophodni za javni prevoz.

Vlada traži da se angažuje kompletna služba obezbjeđenja s ciljem zaštite komunalnih objekata i sredstava od eventualnog devastiranja uz punu saradnju sa pripadnicima MUP-a Kantona, kao i da se utvrde razlozi nastanka nenajavljene i nezakonite obustave saobraćaja i protiv odgovornih lica pokrenu odgovarajuće materijalne, krivične i disciplinske mjere.

"Centrotrans" priskočio u pomoć građanima

Kompanija "Centrotrans-Eurolajns" Sarajevo, nakon što je obaviještena o štrajku radnika GRAS-a, da bi pomogla građanima Sarajeva povećala je broj autobusa na pravcu Ilijaš-Vogošća-Sarajevo na kojima ima registrovane redovne vožnje.

Na ovom pravcu uvedeno je 10 dodatnih autobusa, čime je obezbijeđen kontinuirani prevoz stanovnika Ilijaša, Vogošće i drugih naseljenih mjesta, saopšteno je iz "Centrotrans-Eurolajnsa".

U saopštenju se dodaje da je u pripravnosti 20 vozila, od čega 10 autobusa i 10 minibusa koji se odmah mogu staviti u funkciju prevoza putnika na području Kantona Sarajevo.

"Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo da od 'Centrotrans-Eurolajnsa' zvanično zatraži stavljanje u funkciju ovih autobusa. U slučaju da to Vlada ne učini, a štrajk radnika GRAS-a bude nastavljen, mi ćemo u 12.00 časova početi da vozimo na spornim linijama za koje su sudskom presudom GRAS-u poništeni redovi vožnje koje je odobrilo Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo", navodi se u saopštenju.

(Srna, foto: MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE