• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miniran spomenik Armije BiH u Mostaru

Nakon eksplozije bombe u Mostaru, koja je uništila spomenik poginulim pripadnicima Armije nekadašnje Republike BiH, u gradu podignute tenzije.

 Miniran spomenik Armije BiH u Mostaru Izvor: MONDO

Spomenik je bio kod mostarske Gradske vijećnice, a uništen je jutros oko dva sata ujutro.

U policiji Hercegovačko-neretvanskog kantona su saopštili da u eksploziji niko nije povrijeđen, ali da ne mogu da daju više informacija jer uviđaj još traje, javila je Federalna TV (FTV).

Spomenik borcima Armije BiH, kao i spomenik poginulim hrvatskim borcima duže vrijeme su razlog spora hrvatskih i bošnjačkih političara u Mostaru.

Pogledajte video.

Hrvatska udruženja su uz odobrenje gradskih vlasti postavila spomenik poginulim borcima Hrvatskog veća odbrane (HVO) prije oko godinu dana, a oštro su reagovala udruženja koja su proistekla iz Armije BiH.

Međunacionalne tenzije u Mostaru narasle su nakon noćašnje eksplozije zbog čega je u gradu pojačano prisustvo policije. Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Hrvatsko neretvanskog kantona Srećko Bošnjak rekao je Srni da je u gradu pojačano prisustvo policije, ali da bezbjednosna situacija nije ugrožena.

"Ovaj događaj doprinosi osjećaju nesigurnosti kod građana i dizanju tenzija", rekao je Bošnjak.

U Mostaru duže od pola godine vlada takozvana "spomenička kriza", kada je ispred novosagrađene Gradske vijećnice prvo podignut spomenik pripadnicima HVO-a, a nedugo nakon toga i pripadnicima Armije BiH.

Oba spomenika podignuta su bez adekvatne dokumentacije.

Zbog "spomeničke krize" u novoj zgradi nije održana nijedna sjednica Gradskog vijeća.
U aprilu prošle godine članovi bošnjačkih udruženja samoinicijativno su postavili spomenik borcima Armije BiH koji je udaljen svega nekoliko metara od spomenika borcima HVO.

Mostar je poslije rata u BiH (1992-95.) neformalno podijeljen na istočni i zapadni - bošnjački i hrvatski, a incidenti između pripadnika dva naroda su česti, najčešće povodom sportskih utakmica.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE