• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doček Srpske nove godine širom RS

Uz veliko veselje i vatromete, dočekana je Srpska nova godina širom Republike Srpske.

 Doček Srpske nove godine širom RS Izvor: MONDO

Više stotina građana Banjaluke Pravoslavnu novu godinu dočekalo je na platou ispred hrama Hrista Spasitelja u centru grada. Građane su sinoć zabavljali Gradski tamburaški orkestar sa solistima i članovi Kulturno-umjetničkog društva "Veselin Masleša".

U ponoć je služen moleban u hramu Hrista Spasitelja, nakon čega su nastupili "Krajiški trubači".

Građani Banjaluke su Srpsku novu godinu dočekali i u ugostiteljskim objektima, a najviše u kućnoj atmosferi u krugu porodice i prijatelja.

Većina Prijedorčana Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekala je u kućnoj atmosferi, manji broj u ugostiteljskim objektima, a doček na otvorenom, zbog mjera štednje, ove godine nije organizovan. U nekoliko pravoslavnih hramova u ponoć je služen moleban.

Građani Bijeljine su Srpsku novu godinu dočekali uglavnom u krugu porodica, a veliki broj mladih slavio je u brojnim kafićima i restoranima.

U Derventi je doček pravoslavne Nove godine organizovan na otvorenom na Trgu pravoslavlja.
Građane su zabavljali pjevač Rade Jorović, izvorne grupe "Božur" i "Nova nada", domaći bendovi i članovi SKUD-a "Derventa".

Nekoliko hiljada građana dočekalo je sinoć na Trgu palih boraca u Višegradu pravoslavnu Novu godinu.
Nakon vatrometa u ponoć je okupljenim građanima srećnu pravoslavnu Novu godinu čestitao načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković, koji je istakao da će to biti godina novih izazova u ekonomiji i socijalnoj oblasti.

Stanovnici opštine Brod su uz muziku, kuvano vino i vatromet dočekali Novu godinu po Julijanskom kalendaru na trgu kod pravoslavnog hrama. Više od 3.000 građana zabavljali su orkestar Nemanje Gavrića iz Bijeljine, Kulturno umjetničko društvo "Liješće" i domaće grupe.
Pravoslavni vjernici dočekali su sinoć Novu godinu prema julijanskom kalendaru kojeg se pridržavaju srpska, ruska, gruzinska i nekoliko malih pravoslavnih crkava, četiri stare patrijaršije vaseljenska, jerusalimska, antiohijska i aleksandrijska/ i svi svetogorski manastiri.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE