• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački odbornici osudili teroristički čin

Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara okarakterisao rušenje spomenika pripadnicima Armije BiH kao teroristički čin.

 Bošnjački odbornici osudili teroristički čin Izvor: MONDO

Klub Bošnjaka je na danas održanoj vanrednoj sjednici izrazio ogorčenje zbog "terorističkog rušenja" spomen-obilježja pripadnicima Armije BiH ispred obnovljene zgrade Gradske vijećnice.

"Ovaj teroristički čin je još jedan udar na međuljudske i međunacionalne odnose u gradu Mostaru, što Bošnjake Mostara neće isprovocirati niti uplašiti", navodi se u saopštenju Kluba Bošnjaka.

Klub odbornika Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara insistira da se hitno utvrde izvršioci i pred lice pravde izvedu nalagodavci ovog terorističkog čina.

Oni očekuju da pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i nadležnih tužilaštava brzo rasvijetle "ovaj teroristički čin neprijateljskog djelovanja protiv građana Mostara, za razliku od ranijih slučajeva koji i do danas nisu rasvijetljeni".

Klub Bošnjaka pozvao je građane Mostara da ostanu dostojanstveni.

Ovaj čin osudili su i iz dva HDZ-a i pozvali na brzo razotkrivanje nalogodavaca i počinilaca.

"Osuđujem svaku mržnju, uništavanje i izazivanje osjećaja nesigurnosti kod građana. Izražavam nadu da će policija profesionalno odraditi svoj dio posla i otkriti nalogodavce i počinioce ovog krivičnog djela", rekao je predsjednik gradskog odbora HDZ BiH Mostar Slađan Bevanda.

Osudama se pridružio i HDZ 1990, u kojem ističu da eksplozije ne bi smjele biti način izražavanja stavova.

"Indikativno je da se u vrijeme kad definitivno treba naći rješenje za grad Mostar, koje će osigurati da se krene zdravim putem razvoja, provociraju incidentna stanja, koja u suštini žele sačuvati status kvo", ističu iz HDZ-a 1990.

U ovoj stranci očekuju odgovorno ponašanje svih političkih i drugih subjekata u Mostaru i pozivaju ih da ne politizuju ovaj slučaj, što bi vodilo dizanju nacionalnih tenzija.

OHR je užasnut eksplozijom u Mostaru i osuđuje upotrebu nasilja, te apeluje da se u Mostaru, ali i cijeloj BiH, zadrži smirenost. "Širenje ovakvog nasilja ne smije se dozvoliti. Bezbjednost svakog dijela BiH mora biti prioritet za sve nadležne agencije, na lokalnom, entitetskom i nivou BiH", saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se dodaje da se vladavina prava mora poštivati u Mostaru i širom BiH.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić osudio je podmetanje eksplozivne naprave pod spomenik pripadnicima Armije BiH u Mostaru i poručio da od policije očekuje da pronađe i kazni počinioce, saopšteno je iz Gradske uprave. U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona za sada nema službenih informacije o eksploziji, jer uviđaj još traje.

I Ministarstvo bezbjednosti BiH najoštrije je osudilo rušenje spomenika ispred Gradske vijećnice u Mostaru i pozvalo sve bezbjednosne i pravosudne strukture da djeluju energično i jedinstveno da bi što prije bili otkriveni, uhapšeni i izvedeni pred lice pravde oni koji unose mržnju i izazivaju nesigurnost.

U saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH ističe se da je podmetanje eksplozivne naprave na spomenik, podignut kao znak sjećanja na pripadnike Armije BiH koji su, kako je navedeno, poginuli braneći Mostar, vandalski čin koji ne smije ostati nekažnjen.

Ministarstvo bezbjednosti BiH poziva i na smirenost jer na taj način neće biti ispunjene želje i planovi onih koji upotrebom nasilja nastoje da unesu nemir i poremete međunacionalne i političke odnose u BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE