• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dogovora Vlade i sindikata

Na sastanku tima Vlade RS i predstavnika Sindikata nije postignut dogovor o povećanju plata. Ostaje odluka o generalnom štrajku 21. januara

 Bez dogovora Vlade i sindikata Izvor: MONDO

Na sastanku tima Vlade RS i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS nije postignut dogovor o zahtjevu sindikata za povećanje cijene rada.

Tim Vlade Republike Srpske čine ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović, ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, a današnjem sastanku u Banjaluci prisustvovala je i predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Nakon ovog, ministar Kasipović održao je sastanak sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture na kojem je zaključeno da se u tekstu instrukcije direktorima osnovnih i srednjih škola o obezbjeđivanju minimalnog procesa rada izvrše određene korekcije.

Korekcije se unose s obzirom da je stav Sindikata obrazovanja, nauke i kulture da se tekst instrukcije može shvatiti kao pritisak na članove Sindikata da odustanu od štrajka, iako to nije bila namjera Ministarstva, navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da Ministarstvo preformuliše dio teksta u kojem se traži spisak radnika koji stupaju u štrajk na način da direktor organizuje sastanak sa predsjednikom sindikalne organizacije škole od 15. do 18. januara radi dogovora o organizaciji minimuma procesa rada, dok se izostavlja dio koji se odnosi na član 18 stav 2 Zakona o štrajku.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske namjeravalo je da ovom instrukcijom direktorima škola jednoobrazno uredi organizovanje minimalnog procesa rada u svim školama u Republici Srpskoj s ciljem da se ne ugrozi bilo čije pravo na štrajk i na rad, dodaje se u saopštenju.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske ostaje pri odluci da 21. januara stupi u generalni štrajk, ali je sa timom Vlade dogovoreno da se iz instrukcije direktorima osnovnih i srednjih škola o obezbjeđivanju minimalnog procesa rada preformuliše stavka o dostavljanju spiska radnika koji stupaju u štrajk.

Predsjednik ovog sindikata Stevan Milić rekao je da, ukoliko bude prijetnji Sindikatu, može da dođe i do potpune obustave rada, odnosno da zaposleni u prosvjeti 21. januara ne dođu na posao.

On je dodao da Vlada ostaje pri odluci o smanjenju plata i da je odbijen zahtjev za povećanje cijene rada na 110 KM, sa obrazloženjem da u budžetu nema sredstava.

Milić je ukazao na kršenje Zakona o štrajku od strane Vlade, jer u obrazovanju nema minimalnog procesa rada, kako je to definisano Uredbom, kao i na nezakonitost instrukcije direktorima osnovnih i srednjih škola o obezbjeđenju minimalnog procesa rada.

"Nema štrajkačkih odbora u školama, jer je štrajk na nivou grane, iako su direktori upućeni da im predsjednici sindikalnih organizacija dostave spisak radnika koji idu u štrajk", kaže Milić.

Predstavnici sindikata obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije za 21. januar najavili su štrajk kao mjeru sindikalne borbe protiv najavljenog smanjenja plata za 10 odsto u prosvjeti i policiji i dodatnih 10 odsto u upravi i pravosuđu. 
 Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac poručio je da će radnici stupiti u štrajk 21. januara ukoliko ne bude postignut dogovor o povećanju cijene rada i povučen Zakon o platama za zaposlene u javnim službama.

"Sindikat ostaje pri svom stavu i traži potpisivanje cijene rada, kao obavezu Vlade i sindikata da svake godine prije usvajanja budžeta donese odluku o najnižoj cijeni rada", rekao je Vrhovac nakon razgovora sa ministrom uprave i lokalne samouprave Lejlom Rešić.

Štrajk 21. januara najavili su i predstavnici Sindikata radnika unutrašnjih poslova i pravosuđa zbog odluke Vlade Srpske o smanjenju plata za 10 odsto.


(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE