• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stomačni virus napunio ambulante

Mučnina, malaksalost, povraćanje, dijareja simptomi su zbog kojih se veliki broj stanovnika RS ovih dana javio u domove zdravlja i službe hitne pomoći

 Stomačni virus napunio ambulante Izvor: MONDO

Nagle promjene temperature vazduha i veći broj prazničnih dana, koji su više nego što je uobičajeno napunili trpeze, doprinijeli su pojavi stomačnog virusa. Ljekari ističu da uprkos tome što imaju dvostruko više pacijenata, stanje nije alarmantno i nema mjesta panici.

Naglašavaju da je sa dehidracijom bilo uglavnom starijih koji su dobijali infuziju, prenosi "Glas Srpske".

Dežurne ekipe službi hitne pomoći zabilježile su samo protekle noći oko osamdesetak pacijenata koji su se uglavnom žalili i na stomačne tegobe. Riječ je o virusu čiju kliničku sliku ljekari ocjenjuju blagom, ali dovoljnom da se preduzmu određene mjere opreza.

"Prvi simptom su bili povišena temperatura, drhtavica, mučnina i povraćanje koje prati malaksalost", potvrdila je Prijedorčanka Vesna M., koja je istakla da su i ona i njen sin osjećali grčeve te da su ove iscrpljujuće tegobe imali sedam dana.

Pedijatar Spomenka Pavković-Sekulić potvrdila je da je virus stomačnog gripa prisutan, ali ne toliko da bi broj pacijenata bio alarmantan.

"Najbolja prevencija su često provjetravanje prostorija, pranje ruku, jačanje imuniteta unošenjem vitamina C i uključivanje obavezne dijetalne ishrane. Ako su tegobe izraženije, potrebno je javiti se porodičnom ljekaru koji će odrediti terapiju", kazala je Pavkovićeva.

I u Službi hitne pomoći Doma zdravlja u Gradišci zabilježen je povećan broj pacijenata.

"Pregledano je 79 osoba, što je dvostruko više nego prethodnih dana. Pacijenti se žale na stomačni virus, hipertenziju, povećan pritisak i bolove u grlu, dok je kod djece povećan broj slučajeva vodenih ospica i viroze". rekao je dežurni ljekar Zlatko Kotoraš.

Stomačni virus nije zaobišao ni Fočake.

"Pacijenti svih uzrasta se javljaju svakodnevno, a obično su u pitanju proliv, povraćanje, odnosno stomačni virus. Moguće je i da su promjene vremena na to uticale, a možda i voda", kaže dežurni ljekar pri Službi hitne pomoći u Foči Dragana Babić i dodaje da se javljaju uglavnom oni pacijenti koji duže vrijeme imaju tegobe.

"Moguće je da ima još pacijenata sa stomačnim virusom koga ne prate jače tegobe, pa se ti pacijenti ne javljaju, već se liječe kod kuće", dodala je Babićeva.

Iako su se brojni Banjalučani žalili na bolove u stomaku, nije bilo mnogo onih koji su zatražili ljekarsku pomoć.

"Imali smo pacijente sa simptomima stomačne viroze, ali ništa ekstremno. Ovo je veliki Dom zdravlja i svakodnevno nam se javlja mnogo stanovnika", rekla je stručni saradnik za odnose s javnošću Doma zdravlja Banjaluka.

Pedijatar u Domu zdravlja u Šamcu Milica Vuković je rekla da je proteklih dana povećan broj djece sa respiratornim infekcijama, a da se sporadično javljaju i pacijenti sa stomačnim problemima.

U prvom slučaju najviše je onih pacijenata sa kijavicom, kašljem i povišenom temperaturom, dok mali pacijenti koji imaju problema sa stomačnim virusom imaju dijareje ili povraćaju. Mnogi roditelji su se požalili da im djeca uz stomačni virus imaju i visoku temperaturu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE