• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vazduh u Banjaluci "iznenađujuće dobar"

Na području Banjaluke kvalitet vazduha ove zime je "iznenađujuće dobar", saopšteno iz Administrativne službe grada

 Vazduh u Banjaluci "iznenađujuće dobar" Izvor: MONDO

Na području grada Banjaluka kvalitet vazduha je, u januaru ove godine, za razliku od prethodnih, iznenađujuće dobar, a koncentracija polutanata pripada drugoj klasi, što je jako dobro, rečeno je Srni u Administrativnoj službi grada.

Koordinator za analitiku i odnose sa javnošću banjalučkog Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Danira Pipić-Manojlović podsjeća da je prethodnih godina polovinom januara bila najveća koncentracija polutanata u vazduhu.

"Često se znalo desiti da to bude i treća i četvrta klasa, odnosno da se ponekad prekorače ciljane i granične vrijednosti u skladu sa Pravilnikom o graničnim vrijednostima kvaliteta vazduha“, kaže Pipić-Manojlović.

Ona ističe da slab intenzitet vjetra, odnosno odsudstvo provjetravanja i ostali klimatski parametri znaju često povećati koncentraciju polutanata u vazduhu.

Pipić-Manojlović navodi da ovih dana u Banjaluci ima magle, ali da to ne znači da je neminovno prisutno i zagađenje u vazduhu.

Ona dodaje da su najveći zagađivači u gradu individualna ložišta.

"Za sada bi za područje grada Banjaluka bilo dovoljno da se ne loži ugalj i vazduh bi bio jako dobrog kvaliteta. Međutim, to je prevelik udar na budžet građana, jer je ugalj jedan od jeftinijih energenata, tako da smo smatrali da nema potrebe za takvim drastičnim mjerama“, naglašava Pipić-Manojlović.

Ona dodaje da se mjerenja obavljaju na četiri mjesta u gradu, i to, u naseljima Paprikovac, Centar, Obilićevo i Borik, dok se od polutanata mjere koncentracije ugljen monoksida, sumpor-dioksida, azotnih oksida, čađi, lebdećih čestica i ozona.

Pipić-Manojlović naglašava da van sezone grijanja kvalitet vazduha u Banjaluci najčešće spada u prvu klasu.

"Može se reći da Banjaluka, u odnosu na druge gradove, kao što je Tuzla i Sarajevo, ima kvalitet vazduha na visokom nivou“, zaključuje Pipić-Manojlović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE